- Aktualijos.lt - https://aktualijos.lt -

Laiku VMI pateikti duomenys – sklandus gyventojų pajamų deklaravimas

Valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kad iki šių metų vasario 17 d. mokesčius išskaičiuojantys asmenys (Lietuvos ar užsienio įmonės, gyventojai, vykdantys individualią veiklą Lietuvoje ir samdę darbuotojų ar nuomoję iš kito gyventojo nekilnojamąjį turtą veiklai vykdyti, ir kiti) mokesčių administratoriui turi pateikti duomenis apie 2019 m. gyventojams išmokėtas A ir B klasės pajamoms priskiriamas išmokas. Iki šio termino – vasario 17 d., informaciją apie nuolatinių Lietuvos gyventojų pernai sumokėtas gyvybės draudimo, pensijų draudimo įmokas į pensijų kaupimo fondus, taip pat apie sumokėtas palūkanas už suteiktas paskolas gyvenamajam būstui statyti arba įsigyti, studijų įmokas, studijų įmokoms mokėti skirtas paskolas turi pateikti ir vadinamieji tretieji asmenys – bankai, kredito įstaigos, gyvybės draudimo bendrovės, aukštosios mokyklos, formaliojo ir neformaliojo profesinio mokymo įstaigos ir kt.

 

„Siekiant supaprastinti pajamų deklaravimą gyventojams, kasmet, remiantis trečiųjų šalių pateiktais duomenimis, VMI Elektroninio deklaravimo sistemoje (EDS) suformuoja preliminariąsias pajamų deklaracijas, kurias gyventojams lieka tik pateikti“, – sako VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė, pažymėdama, kad gauta laiku, tiksli ir teisinga informacija padeda VMI užtikrinti sklandų pajamų deklaravimą.

 

Anot jos, šiais metais pajamas deklaruosime paprasčiau ir patogiau – padedant pajamų deklaravimo vedliui, tai yra klausimų ir atsakymų forma, taigi, minėti duomenys bus perkelti į pajamų deklaravimo vedlį.

 

„Tam, kad gyventojams nereikėtų niekur skubėti, būtų pakankamai laiko susipažinti su pokyčiais, deklaravimo startą šiais metais numatome skelbti anksčiau nei įprastai, dar kovo mėnesio pradžioje. Dėl to mokesčių administratoriui, siekiant užtikrinti sklandų ir patogų deklaravimo procesą, šiemet ypač svarbu duomenis iš trečiųjų šalių gauti laiku ir tikslius“, – sako Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

 

VMI primena, kad teikiant duomenis tiek apie A, tiek apie B klasės išmokas, naudojama ta pati forma (formos kodas – GPM312). Šią ir kitas formas ir  jų pildymo taisykles visada galima rasti EDS interneto svetainėje.

 

Šaltinis: VMI