Pasikeitė prekybos turgavietėse reikalavimai

Nuo kovo 2 d. turgaviečių prekeiviai privalo pildyti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) išduodamą apskaitos žurnalą – vietoje iki šiol pildytų trijų, reikia pildyti tik vieną. Tai daryti privalės visi turgavietės prekiautojai, prekiaujantys šviežia mėsa, mėsos gaminiais, paukštiena, paukštienos gaminiais, obuoliais, braškėmis, pomidorais, agurkais, bulvėmis, taip pat ir tie, kurie naudoja kasos aparatus. Išimtis teikiama tik savos gamybos produkcija (ne mėsa) prekiaujantiems asmenims.

Apskaitos žurnalo pildymo tikslas – užtikrinti turgavietėse parduodamų maisto produktų atsekamumą ir kiekinę apskaitą. Remdamiesi apskaitos žurnalų įrašų duomenimis ir kitų lydimųjų dokumentų patikra, VMVT pareigūnai tikrins, ar turgavietėse parduodami maisto produktai atitinka deklaruojamą kilmę ir ar jų kiekinė apskaita vykdoma tinkamai. Taip tikimasi kovoti su šešėliu turgavietėse.

Numatoma, kad už turgavietėje parduodamų žemės ūkio produktų ir iš jų pagamintų maisto produktų saugą, atsekamumą ir kiekinę apskaitą atsako turgavietės prekiautojas, o ne atsakingi turgaviečių asmenys.

Turgavietės prekiautojai baigtus pildyti apskaitos žurnalus privalo saugoti ne trumpiau kaip 3 metus.

Apskaitos žurnalus spausdina ir jiems numerius suteikia VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras. Apskaitos žurnalai išduodami ir registruojami VMVT nustatyta tvarka.

Šaltinis: VMVT