Marijampolės bendrovės vadovai įtariami nuslėpę daugiau kaip pusę milijono eurų PVM

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Kauno apygardos valdyba ir Kauno apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame dabar jau bankrutavusios Marijampolės įmonės buhalterė ir du skirtingais laikotarpiais šiai įmonei vadovavę direktoriai įtariami sukčiavę dyzelino pardavimais ir taip nuslėpę šimtus tūkstančių eurų pridėtinės vertės mokesčio.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos informaciją. Tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad įmonės buhalterė nuo 2014 metų liepos iki 2015 metų sausio, atskirais laikotarpiais veikdama su šios įmonės vadovais, o nuo 2015-ųjų sausio iki birželio ir pati būdama šios įmonės direktore, realizavo prekybos dyzelinu schemą, kuri leido jiems nuslėpti per 617 tūkst. Eur pridėtinės vertės mokesčio valstybei.

Mokesčių inspekcijai teikiamose deklaracijose būdavo nurodoma, kad dyzelinas parduodamas Kipro ir Estijos įmonėms, o tai leisdavo bendrovei pardavimo metu nemokėti pridėtinės vertės mokesčio. Tačiau realybėje dyzelinas būdavo parduodamas ne užsienio bendrovėms, o Lietuvoje, taip apgaule išvengiant didelės vertės turtinės prievolės – PVM mokėjimo.

Įtarimai dėl sukčiavimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo šiame ikiteisminiame tyrime iš viso pareikšti trims asmenims – kaunietei įmonės buhalterei, kuri tam tikrą laikotarpį ėjo ir įmonės vadovės pareigas, taip pat dviem buvusiems įmonės vadovams.

Siekiant užtikrinti galimą turto konfiskavimą bei civilinį ieškinį paskirtas laikinas dviejų įtariamųjų nuosavybės teisių į turtą apribojimas.

Kauno apygardos prokuratūros prokurorui surašius kaltinamąjį aktą, byla perduota nagrinėti Kauno apylinkės teismui. Už sukčiavimą gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų, o už apgaulingą apskaitos tvarkymą – bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Šaltinis: FNTT