VMI paskelbė naujausius turto deklaracijų išrašus – peržiūrėti galima beveik 48 tūkst. deklaracijų

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI) informuoja, kad  interneto svetainėje www.vmi.lt paskelbti nauji metinių gyventojų (šeimos) turto deklaracijų išrašų duomenys už 2019 metus. Šiemet galima susipažinti su beveik 48 tūkst. viešai skelbiamų turto deklaracijų išrašų..

Gyventojų (šeimos) turto deklaracijų duomenis už 2019 m. pateikti turėjo apie 105 tūkst. gyventojų – naujausiais duomenimis iš jų pareigą atliko daugiau nei 102 tūkst., kitaip tariant  – apie 97 proc. tai privalančių padaryti asmenų.

„Kasmet primename, kad VMI svetainėje skelbiami valstybės tarnautojų ir kitų asmenų duomenys skirti viešumui bei skaidrumui užtikrinti, visuomenės savikontrolei. Turto ir pajamų deklaracijų duomenis VMI taip pat naudoja nustatant ir rizikingiausius mokesčių mokėtojus – informacija analizuojama ir lyginama su VMI turimais bei iš trečiųjų šaltinių gautais duomenimis apie asmenų pajamas, turimą turtą ir išlaidas“, – teigia VMI prie FM Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Pažymima, kad nuo 2018 m. padidėjo turto deklaracijas turinčių teikti asmenų skaičius, taip pat papildomai viešinamos ir tų asmenų, kurie anksčiau turėjo prievolę deklaruoti turtą, tačiau iki tol jų turto deklaracijų išrašai nebuvo vieši, deklaracijos[1]. Atitinkamai, nuo praėjusių metų atnaujintos ir kai kurios duomenų peržiūros funkcijos: kelių skirtingų laikotarpių asmens ir jo sutuoktinio (-ės) pateiktų turto deklaracijų palyginimas, išskiriama, kuri turtą deklaravusio asmens piniginių lėšų ar nekilnojamojo turto dalis yra Lietuvoje, o kuri – užsienyje, pateikiama 200 didžiausią turtą deklaravusių asmenų skiltis  (pavadinta „Deklaruotas didžiausias turtas“). Svarbu pažymėti, kad, jei gyventojas nėra pateikęs (nors privalėjo) turto deklaracijos, jo duomenys nėra paskelbti ir VMI sistemoje.

VMI atkreipia dėmesį, kad priminimus apie nepateiktą turto deklaraciją gavusiems, tačiau jos vis dar nepateikusiems asmenims ši pareiga išlieka, o ateityje gali laukti tiek įspėjimas, tiek atitinkama bauda.

Šaltinis: VMI