Fitch Ratings“ patvirtino: Lietuva išlaiko tokį pat aukštą kredito reitingą su stabilia perspektyva

Daugeliui šalių pandemijos akivaizdoje mažinant reitingus, tarptautinė kredito reitingų agentūra „Fitch Ratings“ patvirtino šių metų sausį Lietuvai suteiktą A ilgalaikio skolinimosi reitingą ir paliko stabilią perspektyvą.

„Tai tik dar kartą patvirtina, kad tarptautiniu mastu Lietuva yra laikoma labai patikima ir atsakinga valstybe, kurios priimamais sprendimais pasitikima. Tam, kad ir toliau išlaikytume tokias pat aukštas pozicijas, turime parengti saugų biudžetą bei kuo greičiau pakeisti skolos trajektoriją ir grąžinti ją į mažėjimo tendenciją“, – sako finansų ministras Vilius Šapoka.

Šiuo išskirtiniu laikotarpiu išlaikyta stabili perspektyva atspindi ne tik šalies ekonomikos atsparumą COVID-19 pandemijai, bet ir pastaruosius keletą metų gerėjusius šalies išorės finansų, stabilaus bankų sektoriaus ir fiskalinės politikos rezultatus. Agentūros ekspertų sprendimą taip pat lėmė stipri institucinė sąranga ir patikima politinė sistema, palaikoma narystės Europos Sąjungoje. Ne vienerius metus iš eilės turėtas perteklinis valdžios sektoriaus balansas, kelia pasitikėjimą, jog valdžios institucijos ir toliau laikysis  apdairios fiskalinės politikos bei grąžins valstybės skolos lygį į mažėjimo tendenciją.

„Fitch Ratings“ Lietuvos kredito reitingus paskutinį kartą buvo pagerinusi 2020 m. sausį, kai ilgalaikio skolinimosi reitingas buvo pakeltas iš A- į A.

Kita tarptautinė kreditų reitingų agentūra „Standard & Poor’s“ Lietuvai yra suteikusi ilgalaikio skolinimosi reitingą A+ (stabili perspektyva), „Moody‘s“ – A3 (teigiama perspektyva), „DBRS Morningstar“ – A (stabili perspektyva).

Nuo kovo pradžios „Fitch Ratings“ sumažino reitingus Didžiajai Britanijai, San Marinui, Italijai, Slovakijai. Taip pat Belgijos, Latvijos, Rumunijos, Prancūzijos, Šiaurės Makedonijos, Islandijos perspektyvas pakeitė iš stabilių į neigiamas.

Šaltinis: Finansų ministerija