- Aktualijos.lt - https://aktualijos.lt -

Už mokėtus atlyginimus vokeliuose gresia baudžiamoji atsakomybė


Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos apskrities skyrius baigė ikiteisminį tyrimą dėl apgaulingai tvarkomos buhalterinės apskaitos UAB „Uostamiesčio statyba“, kurioje bendrovės darbuotojams mokėti neoficialūs atlyginimai. Įtarimai pateikus neteisingus duomenis apie pajamas, pelną ar turtą (BK 220 str. 1 d.) ir apgaulingai tvarkius apskaitą (BK 222 str. 1 d.) pareikšti UAB „Uostamiesčio statyba“ direktorei V. Š. ir jos sutuoktiniui P. Š., kuris vadovauja Klaipėdos UAB „Valmėja“.
FNTT Klaipėdos apskrities skyrius tęsia UAB „Valmėja“ ikiteisminį tyrimą, nes įtariama, kad šioje bendrovėje apgaulingai tvarkoma buhalterinė apskaita, darbuotojams mokami neoficialūs atlyginimai.
Ikiteisminis tyrimas dėl UAB „Uostamiesčio statyba“ buvo pradėtas tuomet, kai 2006 m. lapkričio 9 d. į FNTT Klaipėdos apskrities skyrių kreipėsi bendrovės darbuotojas ir pranešė apie neoficialiai „vokeliuose“ mokamus atlyginimus. Pradėjus ikiteisminį tyrimą buvo atskleista, kad „Uostamiesčio statyba“ direktorė V. Š. organizavo apgaulingą įmonės buhalterinės apskaitos tvarkymą. Ikiteisminio tyrimo metu nustatytas 41 atvejis, kai 2005 m. birželio mėn. – 2006 m. gruodžio mėn. laikotarpiu bendrovės direktorė, padedant jos sutuoktiniui P. Š., neregistravo bendrovės buhalterinės apskaitos registruose ir kasos išlaidose priskaičiuoto 48 059 litų darbo užmokesčio ir 8 bendrovės darbuotojams be darbo užmokesčio žiniaraščio išmokėjo 32 000 litų. Taip pat buvo nustatyta, kad siekiant išvengti gyventojų pajamų ir valstybinio socialinio draudimo ir sveikatos draudimo mokesčių, buvo pateikiami neteisingi duomenys apie įmonės darbuotojų gautas pajamas ir kitus mokamus mokesčius. Tokiu būdu Klaipėdos bendrovė „Uostamiesčio statyba“ valstybei nesumokėjo daugiau nei 31 033 Lt mokesčių.
Be to, FNTT Klaipėdos apskrities skyriuje tęsiamas ikiteisminis tyrimas dėl UAB „Valmėja“ apgaulingo apskaitos tvarkymo. Įtariama, kad bendrovės direktorius P. Š. pažeidė įstatymus ir bendrovės buhalterinę apskaitą tvarkė ne visas ūkines finansines operacijas pagrįsdamas apskaitos dokumentais.

2007-12-21 Šaltinis: FNTT