- Aktualijos.lt - https://aktualijos.lt -

Nepavykusi afera: įkliuvo direktorius, galimai už nuslėptus mokesčius įsigijęs namą sostinėje

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Vilniaus apygardos valdyba kartu su Vilniaus apygardos prokuratūra išaiškino įmonės savininką, kuris nuslėpė per 435 tūkst. eurų mokėtinų mokesčių valstybei ir galimai už šiuos pinigus įsigijo namą prestižiniame sostinės rajone. Baigtame ikiteisminiame tyrime įtarimai dėl nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimo ir dokumentų suklastojimo, padarant didelę žalą, pareikšti dviem asmenims.

FNTT pareigūnų turimais duomenimis, Vilniuje veikiančios ir pavėžėjimo paslaugas teikiančios įmonės direktorius nuslėpė per 435 tūkst. eurų valstybei mokėtino pelno mokesčio, kuris specialistų buvo apskaičiuotas įmonei dvejus metus apgaulingai tvarkant pavėžėjimo įmonės buhalterinę apskaitą, neapskaitant didžiosios dalies gautų pajamų. Turėdamas iš nusikalstamos veikos gautų pinigų ir norėdamas juos legalizuoti, įmonės savininkas įsigijo gyvenamąjį namą prestižiniu laikomame sostinės Žvėryno rajone.

Norėdamas nepakliūti į teisėsaugos akiratį dėl turimos didelės iš nusikalstamos veikos gautų pinigų sumos, įtariamasis rado bendrininką – kreditus teikiančios bendrovės vadovą. Sutarę, kad kredito bendrovė neva suteiks 400 tūkst. eurų paskolą namui pirkti, bendrininkai galimai suklastojo paskolos gavimo sutartį, neva įrodančią, kad namui pirkti reikalinga suma gauta ne nuslėpus mokesčius, bet gavus paskolą.

Pareigūnams surinkus pakankamai duomenų, pagrindžiančių įtariamųjų kaltę, ikiteisminis tyrimas buvo baigtas. Tyrimą kontroliavusiam ir jam vadovavusiam Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorui surašius kaltinamąjį aktą, byla bus perduota Vilniaus apygardos teismui.  

Baudžiamajame kodekse numatyta, kad asmeniui, kuris legalizavo nusikalstamu būdu gautą turtą, gali būti skiriama griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki septynerių metų. Griežčiausia numatyta bausmė už dokumentų suklastojimą padarant didelę žalą – laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Šaltinis: VMI