- Aktualijos.lt - https://aktualijos.lt -

Jaunimo darbas vasarą: ką svarbu žinoti ketinantiems pradėti savarankišką veiklą?

Nuo kelerių metų galiu vykdyti savarankišką veiklą, kokią veiklos formą geriau pasirinkti – verslo liudijimą ar individualią veiklą pagal pažymą, kokias veiklas galima vykdyti? – šių ir panašių klausimų Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (Vilniaus AVMI) specialistai sulaukia iš jaunų žmonių, besidominčių savarankiška veikla. Norėdami jiems padėti, Vilniaus AVMI viršininkė Virginija Ginevičienė pateikia atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus.

Vis daugiau jaunų žmonių dar būdami mokiniais ieško būdų kaip užsidirbti per vasaros atostogas. Be samdomo darbo svarsto ir kitą galimybę – patiems imtis savarankiškos veiklos. Kyla klausimas –nuo kokio amžiaus? Kai kas galbūt klaidingai mano, kad būdamas nepilnametis jis negali įsigyti verslo liudijimo ar įregistruoti individualios veiklos pagal pažymą. Taigi kaip yra iš tikrųjų?

Visuomet skatiname ir padrąsiname jaunus žmones pradėti savarankišką veiklą. Tačiau reikia žinoti, kad asmeniui nuo 14 iki 18 metų individualią veiklą (veiklą pagal verslo liudijimą ar pagal pažymą, išskyrus įmonės steigimą) jis gali vykdyti tik su tėvų ar globėjų sutikimu. Vadinasi, asmuo nuo 14 iki 18 metų turi teisę registruoti individualią veiklą ar įsigyti verslo liudijimą tik turėdamas raštišką tėvų (įtėvių, rūpintojų) sutikimą. Yra ir kita galimybė vykdyti veiklą pagal verslo liudijimą, kai verslo liudijimą įsigyja nepilnamečio tėvai, o vaikas gali būti įrašytas į tą verslo liudijimą (tokia galimybė yra nuo 14 metų).

Kokias savarankiško darbo veiklas dažniausiai renkasi jaunimas?

2020 m. savarankišką veiklą Lietuvoje pradėjo 321 asmuo nuo 14 iki 17 metų, iš jų apie 140 Vilniaus apskrityje. Populiariausios veiklos, kurias pernai rinkosi jaunieji verslininkai buvo reklamos bei pašto ir pasiuntinių (kurjerių) veikla. Šių veiklų populiarumą padiktavo pandemijos laikotarpis. Kitos veiklos, kurias taip pat renkasi jaunimas – prekyba internetu, fotografavimo veikla, maisto, tekstilės prekyba kioskuose ir prekyvietėse.

Vienas dažniausių klausimų, kurių sulaukiame iš savarankišką veiklą vykdyti nusprendusių asmenų – ką pasirinkti – verslo liudijimą ar individualią veiklą pagal pažymą? Kokie šių veiklų skirtumai?

Skirtumų tarp šių veiklų yra nemažai. Išskirti galima kelis svarbiausius – verslo liudijimai išduodami tik tam tikroms verslo liudijimų klasifikatoriuje [1] nurodytoms veiklų rūšims. Gyventojai, pasirinkę vykdyti individualią veiklą pagal pažymą, gali vykdyti bet kokios rūšies veiklą (išskyrus veiklą, kuriai vykdyti privaloma steigti įmonę).

Verstis verslo liudijime nurodyta veikla galima tik tuo laikotarpiu, kuris nurodytas verslo liudijime, kai individualios veiklos pagal pažymą vykdymas yra neterminuotas.

Daugiau individualios veiklos pagal pažymą ir verslo liudijimų skirtumų galima rasti VMI svetainėje internete: www.vmi.lt -> Pradedu individualią veiklą -> Individualios veiklos pagal pažymą ir verslo liudijimo palyginimas.   

Primename, kad įsigyti, pratęsti/pakeisti ar nutraukti verslo liudijimą arba registruoti/išregistruoti individualią veiklą pagal pažymą labai paprastai galima e. būdu, prisijungus prie asmeninės mokesčių mokėtojo erdvės – Mano VMI, naudojant pvz., savo e. bankininkystės duomenis ar VMI išduotas prisijungimo priemones.

Svarbu paminėti, kad tiek vykdantiems individualią veiklą, tiek įsigijusiems verslo liudijimą, privalu sekti savo finansus ir vesti apskaitą. Siekiant palengvinti šį procesą, siūlome išbandyti nemokamą virtualų buhalterį – i.APS [2]. Tai leis pamiršti popierinius žurnalus ir užtikrins, kad visi dokumentai nepasimestų bei pagal turimus trečiųjų šalių duomenis, VMI suformuos preliminarią gyventojų pajamų deklaraciją, kurią beliks tik patikrinti ir pateikti. Svarbu nepamiršti, kad pasibaigus metams iki kitų metų gegužės 1 d. VMI būtina pateikti metinę pajamų mokesčio deklaraciją net ir tuo atveju, jeigu iš verslo liudijimo ar individualios veiklos pajamų negavote.

Tai tik dalis klausimų, kurių sulaukia mokesčių inspekcijos specialistai, todėl siekiantiems žinių svarbu žinoti, kur ieškoti!

Šaltinis: VMI

 Individuali veikla https://uzsidirbu.lt/ [8]