- Aktualijos.lt - https://aktualijos.lt -

Eurosistema imasi skaitmeninio euro projekto

Liepos 14 d. Europos Centrinio Banko (ECB) valdančioji taryba nusprendė pradėti skaitmeninio euro projekto tiriamąjį etapą.

„Skaitmenizavimo procesai neišvengiamai palietė ar palies kiekvieną iš mūsų. Tas pats galioja ir finansų sistemą reguliuojančioms institucijoms bei už pinigų politiką atsakingiems centriniams bankams. Šis ECB valdančiosios tarybos sprendimas yra nuosekli reakcija į besikeičiančią realybę ir poreikį pasiūlyti visuomenei atsiskaitymo instrumentą, kuris bus visur ir visomis gyvenimo situacijomis tinkama mokėjimo priemonė“, – sako Marius Jurgilas, Lietuvos banko valdybos narys.

  1. Jurgilas pabrėžia: „Startuojame su tyrimo faze, tad dėl galutinės formos, funkcionalumų ir atsakymo į klausimą, kaip tas skaitmeninis euras atrodys, bus nuspręsta per artimiausius metus, o jeigu tam bus poreikis, ir greičiau.“

24 mėnesius truksiančio etapo metu bus siekiama išspręsti pagrindinius klausimus, susijusius su skaitmeninio euro struktūra ir platinimu. Skaitmeninis euras turi atitikti europiečių poreikius ir kartu padėti užkirsti kelią neteisėtai veiklai bei išvengti bet kokio nepageidaujamo poveikio finansiniam stabilumui ir pinigų politikai. Šis sprendimas pradėti tyrimą nereiškia, kad skaitmeninis euras bus išleistas, tai bus sprendžiama pasibaigus tiriamajam etapui. Skaitmeninis euras grynuosius pinigus ne pakeistų, o tik papildytų

Vykdydama tiriamąjį projekto etapą Eurosistema sutelks dėmesį į skaitmeninio euro funkcijas, atitinkančias vartotojų poreikius. Šiame etape bus pasitelktos tikslinės vartotojų grupės, kuriami prototipai, atliekamas analitinis darbas. Taip pat bus analizuojama, kokiems skaitmeninio euro panaudojimo atvejams teikti prioritetą, įgyvendinant pagrindinius tikslus: nerizikingi, prieinami ir efektyvūs skaitmeniniai centrinio banko pinigai.

Projektas taip pat suteiks aiškumo, kokių ES teisės aktų sistemos pakeitimų gali prireikti. Jie bus aptarti su Europos teisės aktų leidėjais, kurie spręs dėl jų priėmimo.

Galiausiai tiriamajame etape bus įvertintas galimas skaitmeninio euro poveikis rinkai ir nustatytos savybės, užtikrinančios privatumo apsaugą bei leidžiančios išvengti rizikų euro zonos piliečiams, tarpininkams ir visai ekonomikai. Taip pat bus apibrėžtas prižiūrimų skaitmeninio euro ekosistemos tarpininkų veiklos modelis.

Lietuvos bankas jau prisidėjo prie skaitmeninio euro eksperimentų, nagrinėdamas naujas technologijas (blokų grandinę) ir jų galimą naudą atsiskaitymams skaitmeniniu euru. Tiriamojo etapo metu Lietuvos bankas prisidės prie skaitmeninio euro politikos formavimo, teisinių ir techninių aspektų analizės, bus tęsiamos ir gilinamos diskusijos su visomis suinteresuotosiomis šalimis.

Lietuvos banko ekspertai dalyvauja Eurosistemos darbo grupėje, skirtoje skaitmeniniam eurui, o Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas vadovauja Tarptautinių atsiskaitymų banko (TAB) inovacijų tinklo centrinių bankų skaitmeninių valiutų (angl. central bank digital currencies) darbo grupei.

Skaitmeniniai eurai būtų visiems piliečiams ir įmonėms elektronine forma prieinami centrinio banko pinigai – kaip banknotai, tik skaitmeniniai, jie leistų kasdienius mokėjimus atlikti greitai, lengvai ir saugiai. Jais siekiama ne pakeisti grynuosius pinigus, o juos papildyti. Eurosistema ir toliau leis grynuosius pinigus.

Šaltinis: Lietuvos bankas