- Aktualijos.lt - https://aktualijos.lt -

VMI primena, kada gyventojams taikomos mokesčio lengvatos

VMI informuoja, kad liko savaitė iki  nekilnojamojo turto (NT) mokesčio termino pabaigos. 8,9 VMI duomenims, 24 tūkst. gyventojų iki gruodžio 15 d. per Elektroninio deklaravimo sistemą (EDS) turi pateikti NT mokesčio deklaracijas (KIT715v.2) ir sumokėti 11 mln. eurų mokesčio.

„Didžiąją dalį nekilnojamojo turto savininkų, kurie naudojasi VMI e. paslaugomis, apie tai informuojame išankstiniais pranešimais per Mano VMI. Iki gruodžio 12 d. iš viso jų sulauks apie 28 tūkst. gyventojų,“ – teigia VMI viršininko pavaduotojas Martynas Endrijaitis, kviesdamas gyventojus nelaukti priminimų ir iš anksto pasitikrinti, ar jų turimo nekomercinės paskirties NT bendra mokestinė vertė neviršija 150 tūkst. eurų.

Savo NT vertę sužinoti galima VĮ „Registrų centras“ internetinėje svetainėje suvedus NT adresą, pagal kurį surandamas NT unikalus numeris (paieška čia [1]). Suvedus NT unikalų numerį galima lengvai sužinoti mokestinę NT vertę (paieška čia [2]). Jei bendra mokestinė vertė viršija nustatytą ribą, gyventojai turi savarankiškai užpildyti NT mokesčio deklaraciją ir sumokėti mokestį. NT savininkams svarbu pasitikrinti, ar yra pateikę visus duomenis atitinkamuose savivaldybių ir kituose registruose, pagal kuriuos gali būti taikomos lengvatos. „Pasitaiko atvejų, kai VMI neturi visos informacijos, todėl gyventojams gali reikėti pateikti papildomus dokumentus, kurie pagrįstų gyventojui priklausančią lengvatą“ – teigia M. Endrijaitis.

VMI atstovas pateikia 9 atvejus, kuomet NTM mokėti gyventojams nereikia:

  1. Asmenims, auginantiems tris ir daugiau vaikų (įvaikių) iki 18 m., ir asmenims, auginantiems neįgalų vaiką (įvaikį) iki 18 m., taip pat vyresnį neįgalų vaiką (įvaikį), kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, kurių NT bendra mokestinė vertė neviršija 200 tūkst. eurų ribos.
  2. Jei gyventojas savo NT (arba jo dalį) naudoja socialinei globai ir socialinei priežiūrai.
  3. Jei gyventojas savo NT (arba jo dalį) naudoja švietimo darbui.
  4. Jei meno kūrėjas savo turimą NT (arba jo dalį) naudoja individualiai kūrybinei veiklai (kaip dirbtuves / studiją).
  5. Jei gyventojas savo NT (arba jo dalį) naudoja pajamoms iš žemės ūkio veiklos uždirbti.
  6. Jei gyventojo turimas NT yra kapinių teritorijoje.
  7. Jei gyventojas savo NT (arba jo dalį) nuomoja įmonei ir yra sudaręs nuomos sutartį ilgesniam nei 1 mėnesio laikotarpiui.
  8. Sutuoktinių bendras turtas viršija nustatytą neapmokestinamąją ribą, tačiau Nekilnojamojo turto registre visą turimą NT yra įregistravę kaip bendrąją jungtinę sutuoktinių nuosavybę, tuomet kiekvienam iš sutuoktinių yra taikoma individualiai neapmokestinamoji riba (t. y. sutuoktinių bendra NT mokestinė vertė iki 300 tūkst. eurų nėra apmokestinama).
  9. Jei NT statyba neužbaigta ir toks NT nėra faktiškai naudojamas.

Šaltinis: VMI