- Aktualijos.lt - https://aktualijos.lt -

Tarptautinis valiutos fondas Lietuvą priskyrė išsivysčiusios ekonomikos šalių grupei

Naujausioje Pasaulio ekonomikos apžvalgoje Tarptautinis valiutos fondas (TVF) pirmą kartą Lietuvą įtraukė į išsivysčiusios ekonomikos šalių grupę. Iki šiol TVF mūsų šalį vertino kaip besiformuojančios rinkos ekonomiką.

„Vienos iš įtakingiausių pasaulio finansų organizacijų pripažinimas yra ne tik šalies pažangos įvertinimas, bet ir įpareigojimas tvarios ekonomikos plėtros siekti laikantis finansinės drausmės ir taip nuosekliai artinti šalies finansų sistemą bei visą ūkį prie pažangiausių pasaulio valstybių lygio“, – sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Vakar paskelbtoje TVF Pasaulio ekonomikos apžvalgoje Lietuva kartu su kitomis euro zonos valstybėmis yra priskirta išsivysčiusios ekonomikos šalių grupei. TVF pasaulio ekonominėse apžvalgose šalys TVF narės pagal pajamas, tenkančias vienam gyventojui, eksporto diversifikaciją ir integraciją į globalią finansų sistemą grupuojamos į išsivysčiusios ekonomikos šalis, besiformuojančias rinkos ekonomikos šalis ir besivystančias šalis.

TVF prognozuoja, kad Lietuvos realusis BVP šiemet didės 2,8, o 2016 m. 3,2 proc.; vidutinė metinė infliacija 2015 m. sieks  0,3, o 2016 m. – 2,0 proc.

Šaltinis: Lietuvos bankas