- Aktualijos.lt - https://aktualijos.lt -

„Fitch Ratings“ ir „S&P Global Ratings“ paskelbė Lietuvos kredito reitingus

Lietuvos ilgalaikio skolinimosi reitingą peržiūrėjusios tarptautinės kredito reitingų agentūros „Fitch Ratings“ ir „S&P Global Ratings“ teigiamai vertina efektyvią Lietuvos ekonominę politiką ir narystę euro zonoje, taip pat santykinai stabilų ir žemą valstybės skolos lygį.

Tarptautinė kredito reitingų agentūra „Fitch Ratings“ penktadienio vakarą dar kartą patvirtino 2020 m. sausį Lietuvai suteiktą „A“ ilgalaikio skolinimosi reitingą ir paliko stabilią perspektyvą. Tuo tarpu kita kredito reitingų agentūra – „S&P Global Ratings“ – paliko galioti 2020 m. vasarį suteiktą „A+“ ilgalaikio skolinimosi reitingą, perspektyvą pakeisdama iš stabilios į neigiamą. Tokį sprendimą „Standard & Poor’s“ daugiausia motyvavo užsitęsusiu karu Ukrainoje ir neigiamu poveikiu regiono ekonomikoms. 

„Fitch Ratings“ ekspertų teigimu, Lietuvos „A“ reitingas paremtas patikima šalies politine sistema, vykdoma apdairia fiskaline politika ir tokį patį reitingą turinčių šalių medianą viršijančiais valdysenos rodikliais. Lietuvos ekonomika yra maža ir atvira, tačiau atsparus eksporto sektorius, žemas privataus sektoriaus įsiskolinimas turėtų sušvelninti neigiamus karo Ukrainoje ir aukštos infliacijos padarinius. 

„Standard & Poor’s“ agentūros analitikai savo sprendimą grindžia tuo, kad, tikėtina, Rusijos karas Ukrainoje užsitęs ir tai gali pareikalauti didesnių Lietuvos išlaidų gynybai ir neigiamų energijos kainų šoko padarinių amortizavimui, o aukšta metinė infliacija gali ilgainiui neigiamai paveikti Lietuvos išorinį konkurencingumą. 

„Nepaisant sukrėtimų, Lietuvos ekonomika demonstruoja atsparumą, tačiau rizikos dėl tolesnės ūkio raidos išlieka. Tai reikalauja vykdyti tvarią ir apdairią fiskalinę politiką, užtikrinant balansą tarp priemonių amortizuoti neigiamą energijos kainų šoko poveikį visuomenei ir ekonomikai bei viešųjų finansų tvarumo išlaikymo“,  –  teigia finansų ministrė Gintarė Skaistė.

„Fitch Ratings“ Lietuvos kredito reitingus paskutinį kartą buvo pagerinę 2020 m. sausį, kai ilgalaikio skolinimosi reitingas buvo pakeltas iš „A-„ į „A“. Naujausią agentūros pranešimą galite rasti čia [1].

„Standard & Poor’s“ Lietuvos kredito reitingus paskutinį kartą buvo pagerinę 2020 m. vasarį, kai ilgalaikio skolinimosi reitingas buvo pakeltas iš „A“ į „A+“. Naujausią kredito reitingų agentūros pranešimą galite rasti čia [2].

Kita tarptautinė kredito reitingų agentūra „Moody’s“ balandį Lietuvai yra patvirtinusi anksčiau suteiktą ilgalaikio skolinimosi reitingą „A2“ (stabili perspektyva), „DBRS Morningstar“ lapkritį paliko „A“ ilgalaikio skolinimosi reitingą (stabili perspektyva).

Šaltinis: Finansų ministerija