Fitch Ratings“ patvirtino Lietuvos turėtą A kredito reitingą

Tarptautinė kredito reitingų agentūra „Fitch Ratings“ dar kartą patvirtino 2020 m. sausį Lietuvai suteiktą „A“ ilgalaikio skolinimosi reitingą ir paliko stabilią perspektyvą.Agentūros ekspertų sprendimas paremtas pasitikėjimu šalies politine sistema, kurį nulėmė narystė Europos Sąjungoje ir „A“ reitingą turinčių šalių medianą viršijantys valdysenos rodikliai. Lietuvos ekonomika yra maža ir atvira, tačiau atsparus eksporto sektorius, pakankama fiskalinės politikos erdvė ir mažas privataus sektoriaus įsiskolinimas turėtų sušvelninti neigiamus karo Ukrainoje ir didelės infliacijos padarinius. „Fitch Ratings“ Lietuvos kredito reitingus paskutinį kartą buvo pagerinę 2020 m. sausį, kai ilgalaikio skolinimosi reitingas buvo pakeltas iš „A-„ į „A“.

Kita tarptautinė kredito reitingų agentūra „Standard & Poor’s“ Lietuvai yra suteikusi ilgalaikio skolinimosi reitingą „A+“ (stabili perspektyva), „Moody’s“ – „A2“ (stabili perspektyva), „DBRS Morningstar“ – „A“ (stabili perspektyva).

 Kredito reitingas – rodiklis, suteikiantis investuotojams (kreditoriams) koncentruotą informaciją apie skolininko gebėjimo vykdyti savo finansinius įsipareigojimus lygį. Aukštas kredito reitingas rodo mažesnę riziką, kad skolininkas (emitentas) nevykdys įsipareigojimų, ir atitinkamai mažesnę skolinimosi kainą. „Fitch Ratings“ bendrovė priklauso įtakingų kredito reitingo agentūrų grupei, tokių kaip „Standard & Poor’s“ ir „Moody’s Investor Service“.

Šaltinis: Finansų ministerija