- Aktualijos.lt - https://aktualijos.lt -

Transporto įmonės akcininkas, direktorius ir dar 4 asmenys siunčiami į teismą – galėjo nesumokėti beveik 0,5 mln. eurų mokesčių

Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorai teismui perdavė didelės apimties baudžiamąją bylą, kurioje šeši fiziniai ir vienas juridinis asmuo kaltinami mokesčių vengimu teikiant neteisingus duomenis apie pajamas bei apgaulingu apskaitos tvarkymu. Skaičiuojama, kad bendra galimai išvengtų mokesčių suma siekia beveik pusę milijono eurų.

Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorai, tyrimą atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Klaipėdos apygardos valdybos pareigūnai.

Įtariama, kad transporto priemonių pervežimu Vakarų Europoje bei naudotų automobilių prekyba Tauragėje veikiančioje automobilių pardavimo aikštelėje užsiimančios įmonės vadovai, siekdami išvengti mokesčių valstybei, dvejus su puse metų galėjo apgaulingai tvarkyti bendrovės apskaitą. Manoma, kad į įmonės buhalteriją nebuvo įtraukti 158-iems darbuotojams faktiškai mokami atlyginimai, o dalis atlygio – beveik 600 tūkst. – galimai buvo išmokėtas „vokeliuose“. Skaičiuojama, kad dėl to į valstybės biudžetą nebuvo sumokėta bendrai apie 438 tūkst. eurų.

Tyrimo metu surinkta duomenų, kad išvien veikę bendrovės vadovai ir 4 darbuotojai, automobilių pardavimo dokumentuose nurodydavo galimai mažesnę pardavimo kainą, nei ji yra iš tiesų. Surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad per kiek ilgiau nei metus galėjo būti parduota ne mažiau nei 19 automobilių, o dalis grynaisiais pinigais už jų pardavimą gautų pajamų – per 21,6 tūkst. eurų – nebuvo įtraukta į įmonės apskaitą. Įtariama, kad tokiu buvo išvengta sumokėti beveik 4 tūkst. eurų pridėtinės vertės mokesčio.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo laikinai apribota nuosavybės teisė į turtą. Areštuoto turto vertė pakankama, kad būtų užtikrintas žalos valstybei atlyginimas.

Už mokesčių vengimą teikiant neteisingus duomenis apie pajamas, kai mokesčių suma viršija 750 MGL, griežčiausiai baudžiama laisvės atėmimu iki aštuonerių metų. Griežčiausia bausmė už apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą – iki ketverių metų nelaisvės.

Baudžiamoji byla, kurią sudaro 59 tomai arba daugiau nei 11 tūkstančių dokumentų, perduota nagrinėjimui Klaipėdos apygardos teismui.

 

 

Šaltinis: FNTT