Ar visur laukiama arbatpinigių?

Pastaruoju metu daug diskutuojama apie arbatpinigius. Senosiose Europos valstybėse arbatpinigiai egzistuoja gana ilgą laiką. Daugelyje šalių yra įprasta ir pagarbu palikti arbatpinigių, nors Lietuvoje arbatpinigių davimo tradicijos dar tik formuojasi.

Tačiau yra ir tokių šalių, kur arbatpinigiai bus suprasti visai kitaip. Pavyzdžiui, Kinijoje arbatpinigiai paliekami tik didelių viešbučių tarnautojams, o štai Japonijoje arbatpinigiai bus laikomi įžeidimu. Ekspertai sudarė sąrašą 11 valstybių, kuriose nepripažįstama arbatpinigių tradicija. Be minėtos Japonijos, į jį įeina Brunėjus, Malaizija, Omanas, Naujoji Zelandija, Samoa (valstybė Ramiajame vandenyne), Singapūras, Pietų Korėja, Tailandas, Jungtiniai Arabų Emyratai, Vietnamas.

Taigi ar arbatpinigiai yra privalomi? Daugelyje valstybių šis gestas yra priimamas maloniai, restoranuose, kavinėse ir baruose paliekama 10 proc. sąskaitos dydžio arbatpinigių. Viešbučiuose arbatpinigiais pamaloninamos kambarinės ir bagažo nešikai, taip pat išsiregistruojant iš viešbučio, jei tenkino aptarnavimo kokybė, priimta arbatpinigius įmesti į specialią dėžutę registratūroje. Tradiciškai smulkių arbatpinigių (1-2 eurai ar JAV doleriai) paliekama pasibaigus ekskursijoms autobusų vairuotojams bei vietos gidams. JAV vyrauja tendencija arbatpinigių palikti 20–30 procentų nuo išleistos sumos.

Pastaruoju metu restoranuose, baruose ar kavinėse, norint suvienodinti paliekamų arbatpinigių sumą (skirtingose vietose arbatpinigiai svyruoja nuo 2 iki 30 ar net daugiau procentų), arbatpinigiai yra įskaičiuojami į paslaugos kainą (dažniausiai 10 procentų nuo sąskaitos sumos).

Pasak etiketo specialistų, ypač didelė pinigų suma, paliekama aptarnaujančiam personalui, nėra gero tono ženklas. Be to, arbatpinigių nederėtų palikti smulkiomis monetomis.

Parengė Jolanta Niaurienė