Kinijoje apmokestintos tradicinės vienkartinės medinės lazdelės, skirtos valgyti.. Šio mokesčio tikslas – sumažinti medienos naudojimą ir stengtis išsaugoti miškus.
10 proc. mokesčiu taip pat apmokestintos jachtos, golfo kamuoliukai ir lazdos. Brangūs laikrodžiai ir dideli automobiliai apmokestinti 20 proc. mokesčiu. Tuo tarpu panaikintas mokestis, kuriuo anksčiau buvo apmokestinti produktai, skirti odos ir plaukų priežiūrai.
Kinijoje tradicinių vienkartinių medinių lazdelių per metus pagaminama apie 15 milijardų. Tam sunaudojama apie 2 mln. kubinių metrų medienos (t.y. apie 10 mln. medžių, kurie užima apie 46 kv. km plotą).
Prie kiekvieno patiekalo paduodama pora lazdelių. Mažesniuose restoranėliuose klientams pasiūlomos vienkartinės medinės lazdelės kaip alternatyva, kad šie būtų ramūs ir neabejotų švara restorano virtuvėje.
Namie arba brangiuose restoranuose lankytojai naudojasi daugkartinėmis lazdelėmis, dažniausiai pagamintomis iš plastiko (įvedus naują mokestį, turėtų padidėti šių lazdelių paklausa).
Tradicinių lazdelių naudojimo valgant etiketas Kinijoje nesikeičia jau keletą amžių. Valgoma dešine ranka, atsukus delną į viršų. Jeigu delnas nukreiptas žemyn, tai aiškinama, kad tu išleidi iš jo savo turtą.
Sulaužyti lazdelę – blogas ženklas. Jeigu lazdelės nukrenta, jūs privalote sumokėti už patiekalą, bet tik po to, kai padavėjas jas pakeis naujomis.
Kaip byloja legenda, Konfucijus (didysis kinų mąstytojas ir filosofas, gyvenęs V amžiuje prieš m.e.) buvo didelis šių lazdelių naudojimo šalininkas. Jis buvo įsitikinęs ir aiškino, kad žudymo įrankiams ant pietų stalo ne vieta. Todėl prieš pradedant valgyti, maistą reikėdavo supjaustyti į mažyčius gabalėlius vienam kąsniui, nes peiliai buvo griežtai uždrausti. Imperatorių rūmuose buvo teikiama pirmenybė sidabrinėms lazdelėms. Tada buvo tikima, kad jos pajuoduos vos tik susilies su maistu, užnuodytu metalų oksidais. Paprasti mirtingieji valgė lazdelėmis, pagamintomis iš dramblio kaulo, lakuoto medžio arba bambuko – iki tol, kol buvo išrastas plastikas.
Nors įvestas mokestis, kaip aiškina nedidelių restoranėlių savininkai, paplonins jų pinigines, tačiau jie nežada atsisakyti tradicinių vienkartinių medinių lazdelių ir dabar tik gūžčioja pečiais.
Parengė Jolanta Niaurienė