Žemės mokestį šiemet sumokėti paprasčiau


Valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kad šiais metais sumokėti žemės mokestį bus kur kas paprasčiau. VMI pasiūlytos naujovės mokesčių mokėtojams palengvins šio mokesčio apskaičiavimą, sumokėjimą, atsakymus dėl vieno ar kito žemės sklypo apmokestinimo savininkas gaus vienoje vietoje. Žemės mokestį apskaičiuoja ir žemės mokesčio deklaraciją VMI išsiunčia iki kalendorinių metų spalio 1 d., o mokestį reikia sumokėti iki lapkričio 5 d. (kadangi lapkričio 1,2,3 ir 4 dienos yra nedarbo dienos).
Šiais metais žemės mokesčio mokėtojas gaus (paštu) vieną žemės mokesčio deklaraciją visiems jo turimiems sklypams. VMI šiemet centralizuotai suformuos ir išsiųs vieną deklaraciją mokesčių mokėtojui pagal jo gyvenamąją vietą, nepaisant to, kad gyventojo/juridinio asmens žemės sklypai yra skirtinguose šalies regionuose. Praėjusiais metais žemės mokesčio savininkas gaudavo tiek deklaracijų, kiek jų turėjo skirtingose savivaldybėse. Šiemet viena naujovių, palengvinsiančių žemės mokesčio apskaičiavimą ir sumokėjimą, yra tai, kad fizinis ar juridinis asmuo, privalantis sumokėti šį mokestį, šiemet, skirtingai, nei praėjusiais metais, gaus vieną deklaraciją, kurioje bus nurodyti visi jo įvairiose šalies savivaldybėse valdomi žemės sklypai, už kuriuos privalu mokėti žemės mokestį. Mokesčių mokėtojas už visus turimus žemės sklypus sumokės vienu mokėjimu į savo gyvenamosios vietos (buveinės) AVMI skyriaus sąskaitą (skirtingai nei pernai, kai reikėjo mokėti už kiekvieną gautą deklaraciją atskirai). Aiškintis dėl netikslumų deklaracijoje, mokesčių mokėtojas galės vienoje vietoje – kreiptis į tą AVMI, kur yra deklaravęs savo gyvenamąją vietą (buveinę), o ne pagal sklypus skirtingose savivaldybėse“, – tik dalį šių metų naujovių pristato VMI viršininko pavaduotojas Dainius Daugirda.
VMI primena, kad, nuo š. m. sausio 1 d., įsigaliojus Žemės mokesčio įstatymo pakeitimams, žemės savininkai atleidžiami nuo žemės mokesčio, jei mokėtina suma neviršija 5 litų sumos. Savivaldybių tarybos savarankiškai nustato minimalią įmokos sumą, todėl kai kur žemės savininkai (pvz.: Vilniuje, kur Taryba nustatė 20 litų minimalią žemės mokesčio įmoką) neturės mokėti žemės mokesčio, jei suma ir viršys 5 litus. VMI tokiems žemės mokesčio mokėtojams deklaracijos dėl žemės mokesčio nesiųs.

2007-09-26 Šaltinis: VMI