Ekonominių vertinimų rodiklis liepos mėnesį sumažėjo


Statistikos departamentas pranešė, kad ekonominių vertinimų rodiklis (penkių sudėtinių dalių – vartotojų, pramonės, statybos, prekybos ir paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklių aritmetinis svertinis vidurkis) 2008 m. liepos mėn., palyginti su birželio mėn., sumažėjo 4 procentiniais punktais ir sudarė minus 3 proc. Pramonės pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 3, paslaugų sektoriaus net 8, statybos – 4, vartotojų – 3 procentiniais punktais. Tuo tarpu mažmeninės prekybos pasitikėjimo rodiklis padidėjo 4 procentiniais punktais.
Palyginti su 2007 m. liepos mėn., ekonominių vertinimų rodiklis sumažėjo 21 procentiniu punktu. Statybos pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 31, mažmeninės prekybos – 23, vartotojų – 30, pramonės – 16, paslaugų sektoriaus – 20 procentinių punktų.
2008 m. liepos mėn. pramonės įmonių apklausos rezultatai parodė, kad vadovai savo įmonių veiklą vertino pesimistiškiau negu ankstesniais mėnesiais: 30 proc. vadovų gaminamos produkcijos paklausą vertino kaip per mažą ir tik 2 proc. sakė, kad paklausa per didelė. Blogiausiai gaminamos produkcijos paklausą vertino medienos ir popieriaus gamybos įmonės.
Statybos įmonių vadovų teigimu, liepos mėn. darbų didėjo, tik lėčiau nei per praėjusius mėnesius – 35 proc. įmonių vadovų teigė, jog statybos darbų paklausa yra nepakankama
Mažmeninės prekybos įmonių apklausos rezultatai parodė, kad prekių apyvarta irgi didėjo, tačiau šiek tiek lėčiau nei per praėjusius mėnesius. Apyvarta augo beveik visuose (90 proc.) didžiuosiuose prekybos tinkluose ir 24 proc. visų kitų prekybos įmonių.
Liepos mėn. apklausos rezultatai parodė, kad verslo tendencijos paslaugų sektoriuje per pastaruosius mėnesius blogėjo. Blogiausiai savo verslo perspektyvas vertino transporto, statybos mašinų ir įrenginių nuomos bei azartinių žaidimų ir lažybų organizavimo įmonės, geriausiai – viešbučiai, telekomunikacijų, atliekų rinkimo, apdorojimo bei su kompiuteriais susijusios įmonės. Vertindami savo įmonės ekonominę būklę, 19 proc. apklaustųjų teigė, kad ekonominė būklė per pastaruosius mėnesius pablogėjo, 12 proc. – kad pagerėjo (birželio mėn. – atitinkamai 16 ir 10 proc., prieš metus – atitinkamai 5 ir 28 proc.). Liepos mėn. 18 proc. apklaustųjų nurodė, kad teikiamų paslaugų paklausa jų įmonėse padidėjo, tiek pat procentų – kad sumažėjo (birželio mėn. – atitinkamai 20 ir 15 proc., prieš metus – atitinkamai 31 ir 5 proc.).

Šaltinis: Statistikos departamentas
Parengė Ernestas Samsonas
VU Žurnalistikos specialybės I kurso studentas

2008-08-05