Atlyginimai „vokeliuose“ – vėl Kėdainiuose


Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija informavo, kad pagal pasitikėjimo telefonu 1882 gautą pranešimą Kėdainiuose nustatytas atlyginimų mokėjimo vokeliuose faktas. Kauno AVMI Operatyvios kontrolės skyriaus specialistai, gavę informaciją telefonu apie „vokeliuose“ mokamus atlyginimus transporto paslaugomis besiverčiančioje įmonėje, kurį laiką stebėjo jos teritoriją. Pamačius, kad į biurą vienas po kito užeina įmonės darbuotojai, nuspręsta pradėti operatyvų patikrinimą.
Kai tikrintojai įėjo į patalpą, įmonės finansininkas-kasininkas mokėjo atlyginimą darbuotojams. Patikrinimo metu 2008 metų rugpjūčio mėnesio mokėjimo žiniaraštyje buvo nurodytos pinigus gavusių darbuotojų pavardės su parašais. Ant stalo rastas sąsiuvinis, pagal kurį taip pat buvo mokamas papildomas darbo užmokestis, o darbuotojų pavardės, kuriems išmokėti atlyginimai, buvo išbrauktos. Sumos žiniaraštyje ir sąsiuvinyje nesutapo, t. y., mokėjimo žiniaraštyje buvo gerokai mažesnės. Neatitikimas tarp jų – daugiau nei 15 tūkst. litų.
Atlyginimus mokėjęs finansininkas-kasininkas ir įmonės vadovas savo paaiškinimuose raštu pripažino atlyginimų „vokeliuose“ mokėjimo faktą.
Iki šių metų rugsėjo Kauno apskrities VMI pasitikėjimo telefonu 1882 gavo 405 pranešimus apie atlyginimus „vokeliuose“ ir kitus mokestinius pažeidimus. Apie 70 proc. šių pranešimų pasitvirtino, nes tiriant juos buvo nustatyta vienokių ar kitokių pažeidimų.

Šaltinis: VMI
2008-09-12