Šiukšlių mokesčio Dzūkijoje įvedimo teisėtumą tikrins teismas

Šiukšlių mokesčio Dzūkijoje įvedimo teisėtumą tikrins teismas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys Kęstutis Čilinskas kreipėsi į Kauno apygardos administracinį teismą dėl Lazdijų savivaldybėje nustatytos vadinamosios šiukšlių rinkliavos nustatymo. Pasak K. Čilinsko, šį mokestį ketina netrukus įvesti visos Alytaus apskrities savivaldybės, o jei pasiseks – ir visos kitos apskritys.
K. Čilinsko teigimu, nors valdžia šį mokestį stengiasi įvesti tyliai, be visuomenės diskusijų, vis tik Dzūkijoje žmonės ėmė triukšmauti. Į K. Čilinską kreipėsi žmogus, kuriam Lazdijų rajone priklauso negyvenama sodyba ir kažkada privatizuota, bet neveikianti parduotuvė. Kadangi turtas nenaudojamas, tai nėra nei buitinių atliekų konteinerių, nei kas juos veža. Tačiau savininkas gavo iš centralizuoto atliekų tvarkymo centro beveik tūkstančio litų sąskaitą už dviejų mėnesių komunalinių atliekų rinkliavą. Pradėjęs aiškintis, K. Čilinskas nustatė, kad Lazdijų savivaldybės taryba patvirtino rinkliavą, kurios dydis priklauso ne nuo to, ar savininkas yra teršėjas ir kiek gausiai jis teršia, o nuo to, ar jis yra savininkas ir kokio dydžio nekilnojamuosius daiktus turi. Asmuo gali negyventi paveldėtoje ar pirktoje kaimo sodyboje, bet mokėti šiukšlių mokestį privalo nuo pastatų ploto. Kita vertus, jei asmuo ir teršia aplinką atliekomis, jam mokėti rinkliavos nereikia, jei jis nėra pastatų savininkas, ar jei jo pastatai nuosavybės teise neregistruoti.
K. Čilinsko nuomone, Lietuvoje, kaip ir kitose šalyse, visi asmenys už buitinių atliekų išvežimą privalo mokėti, o aplinkos teršėjai baustini bauda. Bendrovėms, tvarkančioms atliekas, turi būti teisingai atlyginama. Žmonės turi teisę gyventi sveikoje aplinkoje. Tačiau, anot Seimo nario, negalima leisti, kad, prisidengiant kova už švarą, iš gyventojų būtų renkami neteisėti mokesčiai.

Šaltinis: LR Seimas
2008-11-12