Lengvės sąlygos ES lėšoms gauti


Vyriausybė priėmė Finansų ministerijos siūlomus Projektų administravimo ir finansavimo taisyklių pakeitimus, palengvinančius Europos Sąjungos struktūrinių fondų projektų finansavimo sąlygas. Dabar projektų vykdytojams bus plačiau taikomas sąskaitų apmokėjimo būdas, verslo projektams atsiras galimybė gauti avansą, bus perpus trumpiau tikrinami mokėjimų prašymai.
Iki šiol verslo projektams buvo taikomas tik išlaidų kompensavimo būdas, kai projektų vykdytojai turėdavo iš savo lėšų apmokėti sąskaitas ir tik tuomet kreiptis dėl kompensavimo. Dabar, patvirtinus Projektų administravimo ir finansavimo taisyklių pakeitimus, projektų vykdytojai, gavę sąskaitas iš rangovų, prekių tiekėjų ar paslaugų teikėjų, galės jas kartu su mokėjimo prašymu pateikti įgyvendinančiajai institucijai (atitinkamai agentūrai). Patikrintos sąskaitos bus apmokamos pagal projekto finansavimo ir administravimo sutartyje numatytą projektui skiriamo finansavimo proporciją. Gavęs ES fondų lėšas projekto vykdytojas turės apsimokėti tik likusią neapmokėtą sąskaitos dalį ir apie tai informuoti įgyvendinančiąją instituciją.
Be to, dabar privačių projektų vykdytojai galės kreiptis ir dėl 30 proc. projekto vertės avanso suteikimo. Tačiau norint gauti avansą projekto vykdymui, reikės pateikti finansų įstaigos ar draudimo įmonės garantiją arba laidavimą.
ES paramos įsisavinimą taip pat turėtų paspartinti ir perpus sutrumpintas mokėjimo prašymų patikros terminas – nuo šiol patikra turės būti atlikta per 30 dienų (buvo 60 dienų).

Šaltinis: Finansų ministerija
2009-02-12