Siūloma įvesti progresinius gyventojų pajamų mokesčius


Seimo narys socialdemokratas Algirdas Sysas siūlo įvesti diferencijuotą gyventojų pajamų mokestį, priklausantį nuo gyventojų pajamų. Tokį Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimo projektą jis įregistravo Seime.
Įstatymo projektu siūloma numatyti diferencijuotą gyventojų pajamų mokesčio tarifą. Jis būtų 15, 18, 25 ir 40 proc. dydžio. Atsižvelgiant į gyventojų pajamų dydį, už tam tikrą šių pajamų dalį, viršijančią siūlomame projekte nustatytas sumas, būtų taikomas atitinkamai didesnis gyventojų pajamų mokesčio tarifas.
Pagal projektą, metinių pajamų daliai, neviršijančiai 24 tūkst. litų, būtų taikomas 15 proc. tarifas.
Metinių pajamų daliai, viršijančiai 24 tūkst. litų, bet neviršijančiai 60 tūkst. litų, siūloma taikyti 18 proc. tarifą.
Projekte taip pat numatyta, kad metinių pajamų daliai, viršijančiai 60 tūkst. litų, bet neviršijančiai 120 tūkst. litų, būtų taikomas 25 proc. tarifas.
Metinių pajamų daliai, viršijančiai 120 tūkst. litų, siūloma taikyti 40 proc. tarifą.
"Pavyzdžiui, jeigu gyventojo metinės pajamos sudaro 40 tūkst. litų, tai pajamų daliai iki 24 tūkst. litų būtų taikomas 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifas, o viršijančiai šią sumą pajamų daliai būtų taikomas atitinkamai 18 proc. tarifas", – sako A. Sysas.
Jo nuomone, progresinio gyventojų pajamų mokesčio tarifo įvedimas leistų surinkti daugiau lėšų į valstybės biudžetą iš didesnes pajamas gaunančių asmenų, o ne taupyti mažiausias pajamas gaunančių asmenų sąskaita.

Šaltinis: LR Seimas
2009-03-23