Mokesčių inspekcija aptiko 16 tonų denatūruoto etilo alkoholio pilstukui gaminti


Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kad vienoje cheminėmis medžiagomis, t. y., plovikliais, skiedikliais ir dezinfekavimo priemonėmis prekiaujančioje įmonėje aptikta beveik 16 tonų iš Latvijos įvežto denatūruoto etilo alkoholio.

Dokumentuose buvo nurodyta, jog tai – dezinfekcinis koncentratas. Bendrovė pagal dvi PVM sąskaitas-faktūras nupirko 3150 vnt. 5 l talpos plastikinių indų dezinfekuojančio koncentrato „TS“ už kurį sumokėjo beveik 49 tūkst. Lt. Muitinės laboratorijai patvirtinus, kad įvežta cheminė medžiaga yra denatūruotas etilo alkoholis, kurio sudėtyje nėra jokios kitos dezinfekuojančios medžiagos, įmonės vadovas, nuvykusiems į bendrovę mokesčių inspekcijos specialistams, net neleido užplombuoti talpų. Tai padaryta tik pagrasinus policija.
Pagal elektroninės kasos aparato duomenis nustatyta, kad nuo kovo 5 iki 30 dienos fiziniams asmenims buvo parduota 5940 litrų, t.y. daugiau nei trečdalis dezinfekuojančio koncentrato. Patikrinus kontrolines juostas aptikta atvejų, kai vienas pirkėjas įsigijo po 100 vienetų 5 l talpos indų. Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos leidimo prekiauti denatūruotu etilo alkoholiu bendrovė neturėjo.
„Mokesčių inspekcija ypatingą dėmesį skiria įvairių įvežamų į šalį ploviklių, dezinfekuojančių skysčių, iš kurių vėliau gaminamas pilstukas, pardavimų kontrolei – smarkiai kritus legalaus alkoholio prekybai Lietuvoje, inspekcija siekia kuo labiau sumažinti šešėlinio verslo dalį“, – sako Kauno AVMI inspekcijos viršininkas Antanas Nesteckis. Už neteisėtai įvežtą denatūruotą etilo alkoholį įmonė turės sumokėti beveik 600 tūkst. Lt akcizų mokesčio, o mokestinio tyrimo medžiaga bus perduota teisėsaugos institucijoms.

Šaltinis: Kauno AVMI
2009-04-08