Pateikta interpeliacija finansų ministrui Algirdui Gediminui Šemetai


Seime pateikta interpeliaciją finansų ministrui Algirdui Gediminui Šemetai, kuriam užduodama 11 klausimų dėl valstybės biudžeto ir kitų įstatymų, kuriuos svarstė 2008 m. pabaigoje, 8 klausimai susiję su ekonominėmis ir socialinėmis priimtos mokesčių reformos pasekmėmis.

Kaip teigia interpeliacijos iniciatoriai, Vyriausybė savo veiksmais, padarytais gruodį (jei jų nepakoreguos), per metus Lietuvos ekonomikai padarys maždaug 5 mlrd. Lt žalą.
Atsakydamas finansų ministras A. G. Šemeta teigė, kad dabartinės Vyriausybės veiksmai iš esmės nulemti kelerių pastarųjų spartaus augimo metų vykdytos politikos, kuri lėmė, jog ekonomikos sunkmetį, apie kurį buvo įspėjama prieš keletą metų, Lietuva pasitiko nesukaupusi jokių rezervų. Pasak jo, institucijos ragintos kaupti rezervus ekonomikos sunkmečiui, Vyriausybės tai ignoravo, biudžetai buvo deficitiniai, laikinai gaunamomis pajamomis finansuojamos nuolatinės išlaidos. 2008 m. antrojoje pusėje, pasak ministro, paaštrėjus pasaulyje finansų krizei, Lietuvai politikos alternatyvų praktiškai neliko: arba skubiai suktis griežtinti fiskalinę politiką, arba nevykdyti prisiimtų įsipareigojimų. A. G. Šemeta priminė, kad TVF 2008 m. gruodžio mėnesį Vyriausybės pasiūlytą priemonių paketą įvertino kaip stiprų ir išmintingą. Po diskusijos sudaryta redakcinė komisija iš 11 Seimo narių nutarimo projektui parengti. Projektą Seime numatoma pateikti gegužės 19 d.

Šaltinis: Seimas
2009-05-15