Dėl deklaracijose daromų klaidų


Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau –VMI) informuoja, kad VMI interneto svetainėje yra atnaujinta informacija apie dažniausiai daromas klaidas Pridėtinės vertės mokesčio deklaracijose (forma FR0600) ir Prekių tiekimo į kitas Europos Sąjungos valstybes nares ataskaitose (forma FR0564). Taip pat pagal jau pateiktas 2008 metų mokestinio laikotarpio deklaracijas parengta informacija apie dažniausiai daromas klaidas 2008 metų mokestinio laikotarpio Metinėse pelno mokesčio deklaracijose (formos PLN204 ir PLN204A) ).
VMI atkreipia dėmesį į tai, jog pastaruoju metu, atliekant kontrolės veiksmus (mokestinius tyrimus ir/arba operatyvius patikrinimus), labai dažnai nustatomas įvairios deklaracijų pildymo klaidos, dėl kurių blogėja deklaracijų duomenų kokybė.
VMI mokesčių mokėtojams siūlo atkreipti dėmesį į:
1) PVM deklaracijų užpildymo teisingumą:
· prekių tiekimų ES valstybių narių PVM mokėtojams ir prekių išgabenimo iš Europos Bendrijų teritorijos (eksporto) deklaravimo skirtumus;
· deklaravimą, vykdant trikampės prekybos sandorius, išskiriant atvejus, kai trikampės prekybos sandoriai pradedamai Lietuvos PVM mokėtojo, kai Lietuvos PVM mokėtojas yra vidurinėje bei galutinėje sandorių grandinėje, atkreipiant dėmesį į apmokestinimui taikomą „rezervo“ taisyklę, jeigu nustatoma, kad PVM nė vienoje ES valstybėje narėje nebuvo sumokėtas ir pan.;
· prekių (paslaugų), suteiktų už Lietuvos ribų deklaravimą;
· PVM apmokestinamųjų pajamų deklaravimo laikotarpius, sudarant nekilnojamojo turto pardavimo sandorius ir pan.
2) metinių pelno mokesčio deklaracijų (PLN204 ir PLN204A) 10 laukelio pildymo teisingumą – atkreipti dėmesį, kad jis turi būti pažymimas kiekvienu atveju „Taip“ arba „Ne“ atsižvelgiant į tai, ar kita sandorio šalis yra įregistruota ar kitaip organizuota tikslinėje teritorijoje. Tikslinių teritorijų sąrašas patvirtintas Lietuvos Respublikos finansų ministro 2001 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. 344 „Dėl tikslinių teritorijų sąrašo patvirtinimo“ (Žin., 2001, Nr. 110-4021).

Šaltinis: VMI
2009-07-27