Lietuvos banko vadovai šiemet trečią kartą susimažino atlyginimus


Nuo šių metų rugsėjo mėnesio Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas gaus 30 procentų mažesnį atlyginimą, nei numatyta pagal Lietuvos banko įstatymą. Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojų mėnesio atlyginimai bus 24 proc. mažesni, nei buvo šių metų pradžioje, dviejų Valdybos narių – 16 proc. mažesni.
Tai jau trečias kartas šiais metais, kai Lietuvos banko valdybos pirmininkas ir kiti Valdybos nariai mažina savo atlyginimus, reaguodami į atlyginimų mažinimą valstybės institucijose ir privačiame sektoriuje.
Lietuvos banko valdybos pirmininko prašymu jo darbo užmokestis, atskaičius mokesčius ir „Sodros“ įmokas, nuo vasario 1 d. iki balandžio 30 d. buvo sumažintas 15 proc., o nuo gegužės 1 d. – 20 proc. Šiuo laikotarpiu du kartus savo atlyginimus mažino ir kiti Lietuvos banko valdybos nariai – vidutiniškai po 15 proc.
Lietuvos banke analizuojamas Lietuvos banko Darbuotojų tobulinimosi ir sveikatingumo centro panaudojimo Lietuvos banko reikmėms klausimas ir artimiausiu metu bus priimti sprendimai dėl tolesnės jo veiklos.
Be to, nutarta sustabdyti Lietuvos banko kreditų teikimą banko tarnautojams.
Lietuvos banko valdybos pirmininko darbo užmokestis nustatytas Lietuvos banko įstatymo 17 straipsnio 4 punktu. Lietuvos banko valdybos pirmininko atlyginimas lygus šešiems piniginio tarpininkavimo įstaigų tarnautojų vidutiniams mėnesiniams darbo užmokesčiams, skelbiamiems Statistikos departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės. Pagal Lietuvos banko įstatymą, atlyginimo dydį Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojams ir Valdybos nariams nustato Valdyba, atsižvelgdama į Valdybos pirmininko atlyginimo dydį.
Lietuvos banko valdybos pirmininko įsakymu nuo šių metų gegužės 1 d. 5 procentais buvo sumažinti Lietuvos banko struktūrinių padalinių (departamentų ir savarankiškų skyrių) vadovų ir jų pavaduotojų atlyginimai.
Informacija apie vidutinį mėnesinį bruto darbo užmokestį Lietuvos banke (Valdybos narių, padalinių vadovų ir kitų tarnautojų) skelbiama Lietuvos banko interneto svetainėje.

Šaltinis: Lietuvos bankas
2009-09-01