Nesumokėjusiems žemės mokesčio – delspinigiai


Valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kad iki žemės mokesčio sumokėjimo termino likus keletui dienų (žemės savininkai mokestį turi sumokėti iki šių metų lapkričio 2-osios), šį mokestį sumokėjo daugiau nei pusė gyventojų ir apie 40 proc. įmonių – iš viso per 26 mln. litų. VMI primena, kad, laiku nesumokėjus šio mokesčio, skaičiuojami delspinigiai.
Iki šiol per 314 tūkst. mokesčių mokėtojų į Valstybinės mokesčių inspekcijos sąskaitą pervedė per 28 mln. litų. Iš viso šalyje yra beveik 530 tūkst. žemės mokesčių mokėtojų, kurie privalo sumokėti žemės mokestį, dar beveik 370 tūkst. žemės savininkų atleisti nuo šio mokesčio dėl savivaldybių nustatytų lengvatų. Savivaldybių biudžetus šiais metais mokesčių mokėtojai turėtų papildyti 51 mln. litų.
VMI primena, kad visa informacija apie mokesčių mokėtojų valdomus žemės sklypus, mokėtiną žemės mokestį pateikta VMI Elektroninio deklaravimo sistemoje.
VMI elektroninėje deklaravimo sistemoje gyventojas gali rasti visą išsamią informaciją apie jo valdomus žemės sklypus, apskaičiuotą mokestį bei taikytinas lengvatas. Šiose pažymose mokesčių mokėtojų patogumui taip pat pateikta informacija ir tų deklaracijų, kuriose žemės mokesčio suma yra mažesnė arba lygi 5 litams – kai, pagal LR žemės mokesčio įstatymo nuostatas, žemės savininkai atleidžiami nuo žemės mokesčio mokėjimo. Atsidaręs elektroninę pažymą gyventojas gali greitai ir patogiai sumokėti mokestį, tiesiogiai iš pažymos prisijungęs prie internetinės bankininkystės svetainės.
Mokestį žemės savininkai taip pat gali sumokėti šalies bankų bei pašto skyriuose.

Šaltinis: VMI
2009-10-30