Nedarbo išmokas nuo kitų metų gyventojams skirs ir mokės „Sodra“

Vakar Vyriausybė posėdyje iš esmės pritarė Socialinio draudimo įstatymo projektui, kuris numato, jog gyventojams nedarbo išmokas nuo kitų metų skirs ir mokės Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos („Sodros“) teritoriniai skyriai. Iki šiol šias išmokas skirdavo ir mokėdavo Lietuvos darbo birža.

Nedarbo socialinių išmokų skyrimą ir mokėjimą perdavus „Sodrai“, klientų aptarnavimo tvarka taps paprastesnė, pagerės paslaugų prieinamumas ir pasiekiamumas. Taip pat sumažės informacijos apsikeitimo poreikis tarp Lietuvos darbo biržos ir „Sodros“, taigi ir „Sodros“ valdomos duomenų bazės apkrova bei ilgainiui informacinės sistemos aptarnavimo išlaidos.

Priėmus Įstatymo projektą taip pat supaprastės ir sumažės Lietuvos darbo biržos administravimo sąnaudos, susijusios su nedarbo išmokų skyrimu ir mokėjimu. Sutaupytos lėšos galės būti panaudotos vykdant kitas su užimtumu susijusias funkcijas.

Projektu siekiama įgyvendinti Valstybinio socialinio draudimo ir pensijų sistemos pertvarką – tobulinti valstybinio socialinio draudimo sistemos valdymą, gerinti socialinio draudimo sistemos administravimą bei sukurti tvaresnę, saugesnę ir skaidresnę sistemą.

Galutinį sprendimą dėl šio projekto Vyriausybė planuoja priimti rugpjūčio mėnesį.

Šaltinis: LR Vyriausybė