Leidinių apmokestinimas PVM

Nuo 2013-01-01 lengvatinis 9 proc. PVM tarifas taikomas laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams, išskyrus erotinio ir (ar) smurtinio pobūdžio arba profesinės etikos nesilaikančius leidinius, kuriuos tokiais pripažino teisės aktų įgaliota institucija, bei spausdintą produkciją, kurioje mokama reklama sudaro daugiau kaip 4/5 viso leidinio ploto.

Nuo 2009-01-01 lengvatinis 9 procentų PVM tarifas taikomas knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams (įskaitant vadovėlius, pratybų sąsiuvinius, enciklopedijas, žodynus, žinynus, informacines brošiūras, nuotraukų ir reprodukcijų albumus, vaikiškas knygeles su paveikslėliais, piešimo ir spalvinimo knygeles, spausdintas ar rankraštines natas, žemėlapius, schemas ir brėžinius, tačiau išskyrus kalendorius, užrašų knygeles ir kitus panašaus pobūdžio spaudinius).

Neperiodiniams leidiniams priskiriami leidiniai, kurių leidimas nesusietas su tam tikromis datomis. Tai galėtų būti mokslo straipsnių rinkiniai, mokslo draugijų darbai, serijinės monografijos, taip pat brošiūros (tarp jų ir turizmo veiklą pristatantys leidiniai), informacinės skrajutės ir kiti panašūs spaudiniai (pvz., spaudinys apie kokių nors ligų prevenciją, išspausdintas viename lape (vienoje ar abiejose pusėse), ir panašiai.

Tačiau tokie leidiniai kaip, pvz., mokslinis leidinys „Pinigų studijos“ (leidžiamas kas pusmetį), „Pagrindiniai bankų veiklos rodikliai“ (leidžiamas kas mėnesį), mokslo žurnalas „Transport“ (leidžiamas 4 kartus per metus), teisės mokslinis praktinis žurnalas „Verslo ir komercinė teisė“ (per metus išleidžiami šeši numeriai), LR konstitucinio teismo biuletenis „Konstitucinė jurisprudencija“ (leidžiamas 4 kartus), LR Konstitucinio teismo nutarimai ir sprendimai (periodiškumas pusmetis), LR administracinio teismo biuletenis „Teismų praktika“ (leidžiamas 3 kartus per metus), mokslinis praktinis žurnalas „Teisinės problemos“ (leidžiamas 4 kartus per metus), yra priskirtini prie periodinių leidinių ir jiems negali būti taikomas lengvatinis 9 procentų PVM tarifas. Tokio pobūdžio leidiniai apmokestinami taikant standartinį PVM tarifą.

Šaltinis: VMI