Pateiktos Akcinių bendrovių įstatymo pataisos

Seimas pritarė Akcinių bendrovių įstatymo pataisų projektui, kuriuo siekiama tobulinti akcinių ir uždarųjų akcinių bendrovių valdymą, sumažinti uždarosioms akcinėms bendrovėms, kai jų akcininkas yra vienas asmuo, tenkančią administracinę naštą, susijusią su dokumentų teikimu Juridinių asmenų registrui, sudaryti galimybę teikti finansinę pagalbą bendrovės akcijoms įsigyti. Siūloma nustatyti, kad bendrovė turi teisę teikti fiziniams ir juridiniams asmenims finansinę pagalbą bendrovės akcijoms įsigyti. Akcinių bendrovių įstatymo nustatyti reikalavimai (išskyrus reikalavimą dėl nuosavo kapitalo dydžio), teikiant finansinę pagalbą, nebūtų taikomi, jeigu finansinės pagalbos teikimo bendrovės akcijoms įsigyti sandorius sudarytų finansų įstaigos, kurios Lietuvos teisės aktų nustatyta tvarka turi teisę užsiimti skolinimu (įskaitant hipotekines paskolas), taip pat finansiniu laidavimu ir finansinių garantijų teikimu; kai finansinė pagalba bendrovės akcijoms įsigyti teikiama bendrovės, patronuojančios ar dukterinės bendrovės darbuotojams.

Projekte taip pat teikiami pakeitimai, susiję su bendrovių valdymo tobulinimu, įtvirtinti galimybę bendrovės valdybai atlikti priežiūros funkcijas, akcininkams suteikiant galimybę apsispręsti dėl optimalaus bendrovės valdymo struktūros (priežiūros) pasirinkimo.

Siūloma įtvirtinti, kad bendrovės akcininkams nebūtų būtina įstatuose numatyti ir rinkti stebėtojų tarybą vien tam, kad būtų atliekama bendrovės priežiūra. Akcininkai turėtų patys apsispręsti dėl kolegialaus organo (stebėtojų tarybos ar jos nesant – valdybos), kuris atliktų priežiūros funkcijas. Bendrovės valdybai būtų leidžiama atlikti priežiūros funkcijas, jei: bendrovėje nebūtų sudaroma stebėtojų taryba; bendrovės įstatuose būtų nustatyta, kad valdyba atliks priežiūros funkciją. Tais atvejais, kai valdyba atliktų priežiūros funkcijas, bendrovės vadovas negalėtų būti valdybos nariu. Siūloma nustatyti išimtį, kai uždarosios akcinės bendrovės akcininkas yra vienintelis asmuo, reikalavimai, susiję su akcininkų sąrašu nebūtų taikomi. Plenariniame posėdyje šiuos klausimus numatoma svarstyti lapkričio 6 d.

Šaltinis: Seimas