Kaupiamųjų pensijų sistema leidžia kaupti papildomą pensijos dalį senatvei

Lietuvoje pradedamos kaupiamosios pensijų sistemos reformos principai – sudaryti palankesnes sąlygas  žmonėms dalį pensijos senatvei kaupti pensijų fonduose ir mažinti administravimo mokesčius, siekiant greičiau sukaupti didesnę papildomą pensiją privačiai. Taip pat numatytos finansinės paskatos mažamečius vaikus auginantiems tėvams.

Norint išlaikyti stabilią pensijų sistemą, būtina sudaryti palankesnes sąlygas 

patiems žmonėms kaupti papildomą pensijos dalį pensijų fonduose, kas ir bus daroma pagal Seime priimtus atitinkamus įstatymų pakeitimus, reglamentuojančius pensijų kaupimą antrosios pakopos pensijų sistemoje.  Šios naujovės garantuos papildomas ir didesnes pensijas. 2 proc. dydžio įmokos nukreipimas į privatų pensijų kaupimą nuo 2014 m. leidžia sumažinti „Sodros“ biudžeto išlaidas pensijoms 2060 m. iki 0,7 proc. nuo BVP, lyginant su išlaidomis, kai įmokos į pensijų kaupimą nepervedamos. Naujovės leis užtikrinti, kad kaupiant pensiją pirmoje („Sodroje“) ir antroje pakopose vidutinės pensijos dydžio santykis su vidutiniu šalies darbo užmokesčiu būtų ne mažesnė nei 40 proc. Ilguoju laikotarpiu žmogaus pensija sumažėtų nuo 40 proc. iki 27 proc., lyginant ją su vidutiniu atlyginimu, jei žmogus nekauptų papildomos pensijos dalies senatvei pensijų fonduose. Naujovės pensijų kaupimo sistemoje padės užtikrinti, kad žmogaus sukauptos pensijos senatvei (sukauptos tiek I, tiek II pensijų kaupimo pakopose) dydis sudarytų ne mažiau kaip 40 proc. žmogaus turėto darbo užmokesčio.

Naujovės:

–  Nustatyta, kad maksimalus atskaitymas nuo pervedamos įmokos 2013 m. bus 2 proc. ir palaipsniui jo visai neliks, o maksimalus atskaitymas nuo turto nuo 2013 m. bus 0,65 proc. konservatyviuose ir 1 proc. – kituose pensijų fonduose. Sumažinus šiuos atskaitymus, padidės žmonių kaupiamos sumos.

–  Nustatyta, kad nuo 2014 m. sausio 1 d. į pensijų fondus žmogus galės mokėti papildomą 1 proc. dydžio kaupiamąją įmoką, o iš valstybės biudžeto galės gauti papildomą skatinamąją įmoką, kuri sudarys 1 proc. vidutinio darbo užmokesčio šalyje. Naujoji tvarka bus taikoma naujiems dalyviams, sutartis pasirašysiantiems nuo kitų metų sausio 1 d., taip pat tiems esamiems pensijų kaupimo dalyviams, kurie patys išreikš norą naujoje sistemoje dalyvauti. Reikės rašyti prašymą konkrečiam pensijų fondui, t. y. tam, kuriame žmogus jau kaupia papildomą pensijos dalį.

–  Nuo 2016 m. papildomos žmogaus lėšomis mokamos įmokos dydis bus 2 proc. dalyvio draudžiamųjų pajamų, papildomos – iš valstybės biudžeto mokamos įmokos dydis – 2 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio.

–  Nuo 2013 m. balandžio iki rugsėjo esamas kaupimo dalyvis turės apsispręsti, ar nori ir toliau tęsti kaupimą privačioje kaupimo sistemoje, ar jį baigti ir nuo 2014 m. „grįžti į „Sodrą“. Žmogui reikės rašyti prašymą. Jei žmogus neketina mokėti savo lėšomis papildomos įmokos, jis pensiją ir toliau galės kauptis ir „Sodroje“, ir antros pakopos fonduose, tačiau nebus papildomo skatinimo. Jei gyventojai norės papildomai primokėti ir susikaupti didesnę pensiją, jiems reikės rašyti prašymą.

–  „Sodros“ atliekami pervedimai į antros pakopos pensijų fondus (šiuo metu 1,5 proc.) bus tokie: 2013 m. – 2,5 proc., 2014 m. – 2 proc., nuo 2020 m. – 3,5 proc.

–  Numatytos papildomos įmokos – 2 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio dydžio – vienam iš pensijų kaupime dalyvaujančių tėvų, kurie augins vaiką iki 3 m. ir gaus motinystės (tėvystės) pašalpą iš „Sodros“ arba bus draudžiami pensijai gauti valstybės lėšomis. Šios įmokos bus dvigubinamos, jei būtų auginami du vaikai iki trejų metų ir trigubinami, jei trys.

Šaltinis: Socialinės apsaugos ir darbo ministerija