Betonuotojų įmonę įklampino asmeniniai vadovo poreikiai

Vilniaus AVMI informuoja, kad vienai bendrovei po mokestinio tyrimo nurodė į valstybės biudžetą sumokėti beveik 100 tūkst. Lt mokesčių ir baudų. Atlikusi vienos statybų įmonės mokestinį tyrimą, rado PVM įstatymo pažeidimų. Nustatyta, kad bendrovė vykdė tik betonavimo darbus, tačiau PVM mažino įsigijusi prekių ir medžiagų, kurios buvo panaudotos vadovo privačiam namui statyti.  Bendrovės betonavimo darbų mastas buvo didelis, ji disponavo ir specialiąja technika, automobiliais, būtinais betonavimo darbams atlikti. Bet oficialiai bendrovėje dirbo tik du darbuotojai, nors pagal tokį darbų mastą jų turėtų būti daug daugiau. Todėl inspektoriai, įtardami nelegalų darbą, keliose užsakovų įmonėse atliko operatyvius patikrinimus. Jų metu paaiškėjo, kad bendrovės vadovas užsakovui pateikdavo sąrašus asmenų, kuriems būdavo išrašomi leidimai dirbti statybų aikštelėse ir atlikti betonavimo darbus. Sąrašuose minimi fiziniai asmenys bendrovėje nedirbo. Nustačius šiuos pažeidimus, buvo pradėtas dar vienas mokestinis patikrinimas. 

Mokestinio patikrinimo metu bendrovė nebendradarbiavo, pateikė ne visus buhalterinės apskaitos dokumentus, trukdė mokesčių administratoriui įgyvendinti Mokesčių administravimo įstatymo jam suteiktas teises ir pareigas bei apsunkino mokestinio patikrinimo vykdymą. Mokestinis patikrinimas atliktas pagal dalį pateiktų dokumentų ir trečiųjų asmenų informaciją. Bendrovei papildomai buvo priskaičiuota 62 645 Lt mokesčių, 17 734,19 Lt delspinigių ir skirta 18 793 Lt bauda.

Vilniaus AVMI primena, kad susigrąžinti PVM galima tik už tas prekes, kurios tiesiogiai naudojamos įmonės veikloje, bet ne asmeniniams poreikiams tenkinti. Dažnėja atvejų, kai įmonės lėšos naudojamos pramogoms, laisvalaikio ir prabangos prekėms įsigyti, todėl šiais metais VMI vykdys projektą „Prekių ir paslaugų suvartojimas privatiems poreikiams“. Šio projekto tikslas – užkirsti kelią asmeninių poreikių tenkinimui įmonių lėšomis.

Šaltinis: VMI