FNTT įkliuvo dailės ir meno „specialistai“, įtariami pasisavinę 0,5 mln. Lt

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Kauno apygardos valdyba kartu su Kauno apygardos prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl daugiau kaip 0,5 mln. litų pasisavinimo atliekant meninius darbus viename iš Druskininkų miesto SPA kompleksų. Atskleista, kad daugiau nei dešimt menamų menininkų, turinčių verslo liudijimus užsiimti tokia veikla, realiai darbų neatliko, o pinigus pasisavino nusikalstamos veikos organizatoriai.  Įtarimai dėl didelės vertės turto pasisavinimo ir dokumentų klastojimo pareikšti dviem nusikalstamos veiklos organizatoriams:  architektui, Kaune registruotos bendrovės direktoriui, ir jo draugui, dailininkui-pedagogui.

  Pirminiais duomenimis, bendrovės direktorius kartu su dailininku-pedagogu ir daugiau nei dešimt asmenų, turinčių verslo liudijimus verstis taikomosios dailės ir vaizduojamojo meno dirbinių gamyba, sudarė fiktyvias sutartis dėl vieno Druskininkų SPA komplekso  pagražinimo. Atskleista, kad,  suklastojus autorines ir rangos darbų sutartis, SPA komplekse turėjo būti atlikti meniniai darbai: sienų skulptūrinės-reljefinės kompozicijos, lubų keramikos, tapybos ir kiti darbai.

  FNTT Kauno apygardos valdybos tyrėjai išaiškino, kad verslo liudijimus turintys vadinamieji „dailininkai“ realiai jokių meninių darbų neatliko, o atliko tik nedidelės apimties pagalbinius statybos darbus, tokius kaip tinkavimas ar patalpų valymas.

  Kaune registruota bendrovė verslo liudijimus turintiems asmenims pagal suklastotas autorines ir rangos sutartis už realiai neatliktus darbus  pervesdavo pinigus. Iš bendrovės atsiskaitomosios sąskaitos už neva atliktus darbus į tariamų „menininkų“ bankų sąskaitas buvo pervedami pinigai, tačiau po trumpo laiko bendrovės direktorius ir dailininkas-pedagogas,  pasinaudoję asmenų bankomatų kortelėmis ir slaptažodžiais, pervestus pinigus išgrynindavo.  Pirminiais duomenimis, tokiu būdu buvo pasisavinta daugiau kaip 500 tūkstančių litų bendrovės lėšų.

 Ikiteisminio tyrimo metu FNTT Kauno apygardos valdybos tyrėjai atliko kratas organizatorių namuose ir Kauno bendrovėje. Įtariamiesiems paskirtos kardomosios priemonės –   rašytiniai pasižadėjimai neišvykti. Kauno apygardos prokuratūros prokuroro nutarimu laikinai apribota nuosavybės teisė į turtą, kurio vertė siekia milijoną litų.

Šaltinis: FNTT