Milijonas už masažus striptizo klubo klientams Šveicarijoje – prabangūs būstai Vilniuje

VMI informuoja, kad, vykdydama projektą „Būstas be mokesčių“, išaiškino ne vieną atvejį, kai užsienyje šimtatūkstantines pinigų sumas uždirbantys mūsų šalies piliečiai Lietuvoje pasistato namus ar įsigyja prabangius butus, „pamiršę“, kad gautus pinigus reikėjo deklaruoti ir sumokėti mokesčius. Šiuo metu atliekami 30 gyventojų mokestiniai tyrimai. Beveik pusė jų įsigytą turtą grindžia užsienyje uždirbtomis pajamomis, kurios siekia per 4 mln. litų. Dažniausiai šios pajamos nedeklaruotos, todėl užsienio mokesčių administratoriams išsiųsti paklausimai dėl 2,2 mln. litų gyventojų užsienyje uždirbtų pajamų pagrįstumo.

Tiriant gyventojų, turinčių neregistruotos ar nebaigtos statybos būstų, pajamų šaltinius, į mokesčių inspekcijos specialistų akiratį pateko jonavietė, Vilniuje nusipirkusi beveik pusę mln. Lt kainavusį butą ir prestižiniame sostinės rajone baigianti pasistatyti namą. Lietuvoje ji nedirbo, jokios individualios veiklos nebuvo įregistravusi, tad mokesčių inspektoriai pradėjo aiškintis, iš kokių lėšų ji įsigijo brangiai kainavusį nekilnojamąjį turtą. Atlikus mokestinį tyrimą, paaiškėjo, kad moteris keletą pastarųjų metų dirbo viename iš striptizo klubų Šveicarijoje ir uždirbo beveik milijoną litų. Per metus šioje šalyje ji masažuodavo klubo klientus 90 dienų, nes pagal Šveicarijos įstatymus už tokį laikotarpį gyventojo gautos veiklos pajamos neapmokestinamos. Tačiau, pagal užsienio šalių dvigubo apmokestinimo išvengimo ir Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą, už pajamas, neapmokestintas užsienyje, privaloma sumokėti mokesčius Lietuvoje. Po atlikto tyrimo nustatyta, kad moteris už praėjusius laikotarpius jau privalėjo deklaruoti daugiau nei 700 tūkst. Lt užsienyje gautų pajamų ir nuo jų sumokėti priklausančius mokesčius. Kadangi to nebuvo padaryta, mokesčiai bus apskaičiuoti patikrinimo metu.

Aiškindamiesi, iš kokių pajamų manekene dirbanti mergina įsigijo sostinėje butą, Vilniaus apskrities VMI darbuotojai nustatė, kad nuo 2009 m. ji dirbo modeliu Japonijoje, Italijoje ir Vokietijoje. Gautas Japonijoje pajamas manekenė deklaravo ir mokesčius sumokėjo, o Italijoje ir Vokietijoje uždirbtus pinigus – per 200 tūkst. Lt „pamiršo“ deklaruoti. Beveik 40 tūkst. Lt priskaičiuoto pajamų mokesčio ji sumokėjo iškart po atlikto mokestinio tyrimo.  „Atliekant įsigijusių būstą gyventojų mokestinius tyrimus, pastebėta, kad jie, paprašyti pagrįsti šio turto pajamų šaltinius, aiškina, kad pinigus uždirbę užsienyje. Paaiškėja, kad uždirbti pinigai užsienio šalyje nebuvo apmokestinti, o Lietuvoje taip pat nedeklaruoti ir pajamų mokestis nuo jų nesumokėtas,“ – aiškina VMI Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Vaimira Jakienė.  Ji pabrėžia, kad visi Lietuvos gyventojai, gavę pajamų užsienyje, privalo pateikti metines pajamų mokesčio deklaracijas ir deklaruoti užsienyje gautas pajamas.  

Šaltinis: VMI