Lūžis grynųjų pinigų rinkoje – eurų apyvartoje jau daugiau nei litų

Penktadienį, sausio 9 d., apyvartoje esančių eurų suma šalyje viršijo litų sumą. Lietuvos banko duomenimis, penktadienį eurai sudarė 50,4 proc., o litai – 49,6 proc. visų apyvartoje esančių grynųjų pinigų. Eurai apyvartoje pradėjo vyrauti diena anksčiau, nei tai įvyko Latvijoje ir Estijoje.

„Visuomenė prie naujos valiutos pereina ne tik sklandžiai, bet ir sparčiai, ir didelės dalies gyventojų piniginėse jau įsitvirtino eurai. Tiems, kurie vis dar turi litų, primename, kad jie nemokamai bus keičiami dar ilgai, o Lietuvos banke – neribotą laiką. Tad nesant būtinybės patariame neskubėti. Taip išvengsite eilių“, – sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Sausio 9 d. apyvartoje buvo 1,25 mlrd. eurų (50,4 %) ir 1,23 mlrd. eurų litais (49,6 %). Bendras grynųjų pinigų kiekis – 2,48 mlrd. eurų. Estijoje ir Latvijoje, kurios eurą įsivedė atitinkamai 2011 m. ir 2014 m., toks lūžis įvyko šiek tiek vėliau – 10 dieną po euro įvedimo.

Iš viso iki sausio 7 d. beveik 700 keitimo vietų komerciniuose bankuose, kredito unijose, pašto skyriuose ir Lietuvos banke jau pakeista daugiau kaip 1,03 mlrd. litų (298,4 mln. eurų).

 

Šaltinis: Lietuvos bankas