Informacija dėl kasos aparatų Viešbučiams, restoranams, kavinėms ir kitoms viešojo maitinimo paslaugas teikiančioms įmonėms

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Finansų ministerijos informuoja, kad 2015 m. gegužės 1 d. įsigalioja Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Finansų ministerijos viršininko 2014 m. rugsėjo 26 d. įsakymas Nr. VA-78 „Dėl Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Finansų ministerijos viršininko 2004 m. sausio 26 d. įsakymu Nr. VA-9 „Dėl Kasos aparatų, prekybos (paslaugų teikimo) automatų ir taksometrų spausdintuvų techninių reikalavimų” pakeitimo” (toliau – VMI prie FM viršininko 2014 m. rugsėjo 26 d. įsakymas Nr. VA-78), kuriame numatyta, kad kasos aparatų programinė įranga turi užtikrinti išankstinių sąskaitų turinio spausdinimą kontrolinėje juostoje, nedidinant pardavimo sumos. Šį reikalavimą turės taikyti viešbučiai, restoranai, kavinės ir kitos viešojo maitinimo paslaugas teikiančios įmonės, įplaukoms fiksuoti naudojančios kasos aparatus.

Reikalavimas išankstinių sąskaitų turinį spausdinti kontrolinėje juostoje taikomas tais atvejais, kai klientui prieš išduodant fiskalinį kvitą yra pateikiama išankstinė sąskaita su nurodyta bendra mokėtina suma.

Jeigu klientui išankstinė sąskaita nėra pateikiama, po užsakymo klientas atsiskaito ir jam yra išduodamas kasos aparato fiskalinis kvitas – reikalavimas spausdinti išankstinių sąskaitų turinį kontrolinėje juostoje netaikomas. Jeigu viešbučiai, restoranai, kavinės ir kitos viešojo maitinimo paslaugas teikiančios įmonės klientui pateikia išankstinį dokumentą, kurio pagrindu sumokamas avansas už paslaugą (pvz., už renginį), šis reikalavimas netaikomas.

Taip pat VMI prie FM viršininko 2014 m. rugsėjo 26 d. įsakymu Nr. VA-78 numatytas reikalavimas, kad kasos aparatų programinė įranga turi užtikrinti fiskalinio kvito spausdinimą, uždarant apmokėtą išankstinę sąskaitą. Jeigu išankstinės sąskaitos yra neapmokamos, kasos aparatų programinė įranga turi užtikrinti neapmokėtų išankstinių sąskaitų kiekių ir sumų spausdinimą kontrolinėje juostoje, spausdinant dienos fiskalinę ataskaitą (Z).

Paminėtina, kad reikalavimas spausdinti fiskalinį kvitą uždarant išankstinę sąskaitą taip pat netaikomas išankstinėms sąskaitoms, kurios neapmokamos įmonės (teikiančios viešojo maitinimo ir apgyvendinimo paslaugas) viešojo maitinimo padalinyje, o perduodamos į apgyvendinimo paslaugas teikiančio padalinio apskaitos sistemą. Tokiu atveju dienos pabaigoje spausdindamas dienos fiskalinę ataskaitą (Z), viešojo maitinimo padalinys išspausdina kontrolinėje juostoje ataskaitą su perduodamų neapmokėtų išankstinių sąskaitų kiekiu bei suma. Jeigu yra ir dėl kitų priežasčių (klientas atsisakė apmokėti ir panašiai) neapmokėtų išankstinių sąskaitų, viešojo maitinimo padalinys turi išspausdinti kontrolinėje juostoje atskirai perduodamų neapmokėtų išankstinių sąskaitų bei kitų neapmokėtų išankstinių sąskaitų kiekius ir sumas.

Šaltinis: VMI