Literatūrai skirtoje monetoje – sparnais virstantys knygos puslapiai

Lietuvos banko vakar į apyvartą išleista 5 eurų kolekcinė moneta, skirta literatūrai (iš serijos „Lietuvos kultūra“), pristatyta Rašytojų klube Vilniuje dalyvaujant rašytojams, literatūros mylėtojams ir skambant M. K. Čiurlionio muzikai.

„Suvokdami literatūros svarbą tautos kultūriniame gyvenime ir siekdami pagerbti lietuvių kūrėjus – nuo pradininkų iki šių laikų autorių – išleidžiame monetą literatūrai. Monetą skiriame ir visiems literatūros mylėtojams, nes be jų – be tų, kuriems savo žodžius, išmintį ir jausmus skiria rašytojai, tikriausiai nebūtų ir daugelio knygų“, – monetos sutiktuvėse sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Moneta literatūrai – penktoji iš serijos „Lietuvos kultūra“. Lietuvos bankas anksčiau yra išleidęs 10 litų monetas, skirtas muzikai, teatrui, dailei ir kinui. Sidabro monetas, skirtas literatūrai, nukaldino UAB Lietuvos monetų kalykla 4 tūkst.  tiražu.

Kiekviena valstybė narė, kurios valiuta yra euras, turi teisę kaldinti kolekcines eurų monetas, savo nuožiūra pasirinkdama nominalą, metalą ir kitas ypatybes. Šios monetos turi reikšmingai skirtis nuo apyvartinių monetų bent dviem iš šių trijų požymių: spalva, skersmeniu ar svoriu. Tokios monetos yra mokėjimo priemonė tik jas išleidusioje šalyje, skirtingai nei apyvartinės ir proginės eurų monetos, galiojančios visoje euro zonoje.

Šaltinis: Lietuvos bankas