Pas gyventojus dar likę apie pusė milijardo neiškeistų litų

Praėjus trejiems metams po Europos Sąjungos bendrosios valiutos euro įvedimo Lietuvoje gyventojai mūsų šalyje ir užsienyje tebeturi daugiau kaip 469 milijonus litų, arba apie 8 proc. apyvartoje 2015 m. sausio 1 d. buvusių litų. Tai sudaro apie 11 tonų banknotų ir apie 1 593 tonas monetų, kurios nėra grįžusios į jas išleidusį Lietuvos banką.

„Keičiančių litus į eurus mūsų kasose Vilniuje ir Kaune bus ir šiemet, nes gyventojai jų tebeturi gana daug. Bet galima prognozuoti, kad tokių pinigų keitėjų toliau mažės. Palyginti su ankstesniais metais, pernai Lietuvos banke buvo pakeista mažiau litų, buvo mažiau ir gyventojų, keičiančių litus, bet padidėjo suma, iškeičiama per vieną litų keitimo operaciją. Porą kartų keitimo sumos pernai viršijo šimtą tūkstančių litų, o sykį iškeitėme net pusę milijono litų“, – sako Egidijus Paleckis, Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento Politikos, emisijos ir kontrolės skyriaus viršininkas.

Jis pažymi, kad visi į apyvartą išleisti litai tikrai niekada negrįš į Lietuvos banką, nes dalis jų sunaikinta, dalis paslėpta ir tos vietos pamirštos, kiti litai yra iškeliavę į užsienį arba žmonės juos pasiliko atminimui.

2017 m. sausio–gruodžio mėn. atlikta daugiau kaip 30 tūkst. litų keitimo operacijų (per visus 2016 m. – 47 tūkst.), iš viso pakeista 22 mln. litų. Vilniuje pakeista apie 12 mln. litų ir atlikta daugiau kaip 18 tūkst. litų keitimo operacijų, Kaune – 10 mln. litų, atlikta daugiau kaip 12 tūkst. keitimo operacijų.

2017 m. vienos litų keitimo operacijos metu vidutiniškai buvo iškeičiama apie 726 litus, 2016 m. – apie 665 litus.

Šaltinis: Lietuvos bankas