Stiprinamas institucinis bendradarbiavimas kuriant Pagalbos verslui fondą

Siekdami mažinti koronaviruso COVID-19 poveikį šalies ekonomikai ir stiprinti profesinį bendradarbiavimą, Finansų ministerija ir Lietuvos bankas pasirašė memorandumą dėl bendradarbiavimo, steigiant Pagalbos verslui fondą.

Lietuvoje dėl taikomų koronaviruso (COVID-19) pandemijos prevencijos priemonių patiriama krizė apima ne tik sveikatos sistemos sukrėtimą, bet ir vidaus ekonomikos sutrikimus. Šios krizės poveikį ekonomikai lemia sunkiai prognozuojami veiksniai – pandemijos eiga, izoliavimosi priemonių intensyvumas ir veiksmingumas, tarptautinių prekių tiekimo sutrikimų mastas ir padariniai.

Lietuvai, kaip mažos ir atviros ekonomikos valstybei, poveikį turi ne tik šalies viduje taikomų pandemijos prevencijos priemonių trukmė ir apimtys, bet ir pasaulio šalių, susijusių su Lietuva eksporto ir importo ryšiais (vertės grandinėmis), taikomų apribojimų trukmė, ekonomikų būklė, nuostolių apimtys ir koronaviruso (COVID-19) sukeltos krizės pabaigos laikas.

Lietuvos Respublikos Vyriausybė priėmė sprendimą steigti Pagalbos verslui fondą, kuris padės užtikrinti vidutinių ir didelių įmonių likvidumą, galimybes gauti finansavimą ir leis verslui greičiau atsigauti po krizės. Numatoma, kad fondą sudarys valstybės pirminis įnašas bei galimi tarptautinių finansinių institucijų ir privačių investuotojų įnašai, o jo lėšos būtų investuojamos į vidutinių ir didelių įmonių skolos ir nuosavybės vertybinius popierius ar teikiamos hibridinės paskolas. Fondo lėšas numatoma naudoti tik tais atvejais, kai nebėra galimybių įmonėms pritraukti reikiamų lėšų iš rinkos kitokiais būdais

Tuo pačiu kuriamas Fondas prisidės toliau vystant ir stiprinant Lietuvoje kapitalo bei vertybinių popierių rinką. Taip pat bus sudaryta galimybė instituciniams investuotojams – valdymo įmonių ir gyvybės draudimo bendrovių valdomiems pensijų fondams – prisidėti prie steigiamo Fondo finansavimo.

Memorandumas, kurį pasirašė abiejų institucijų vadovai galios iki 2020 m. pabaigos.

Šaltinis: Finansų ministerija