Šešėlyje automobilius pardavinėjęs telšiškis siunčiamas į teismą

Į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Šiaulių ir Panevėžio apygardos valdybos pareigūnų akiratį pateko dar vienas šešėlinio automobilių verslo atstovas. Telšiškis kaltinamas nelegaliai pardavinėjęs iš Jungtinių Amerikos Valstijų atgabentus naudotus automobilius. Kartu su Šiaulių apygardos prokuratūra baigtame ikiteisminiame tyrime nustatyta, kad iš nelegalios prekybos gautos pajamos siekia beveik 143 tūkst. eurų.

FNTT pareigūnų surinkti duomenys atskleidžia, kad Telšiuose gyvenantis asmuo, oficialiai neįregistravęs savo veiklos, vertėsi tam tikros markės, kelerių metų senumo amerikietiškų automobilių prekyba. Įsigijęs daužtus automobilius iš JAV aukcionų, asmuo juos į Lietuvą parsigabendavo pagalbon pasitelkęs dvi uostamiestyje veikiančias įmones, taip pat užsiimančias automobiliais. Kroviniui atvykus, kaltinamasis organizuodavo transporto priemonių remontą ir paruošdavo jas eksploatacijai, o jau sutvarkytas pardavinėdavo per skelbimus populiariausiuose automobilių prekybos internetiniuose portaluose ar kitais būdais.

Pareigūnai skaičiuoja, kad per pusantrų metų kaltinamasis galimai pardavė 31 automobilį ir už tai gavo per 142 tūkst. eurų pajamų.

Norėdamas nuslėpti savo nelegaliai gaunamas pajamas ir veiklos mastą, kaltinamasis mėtė pėdas, automobilių pirkėjams nurodydavo pervesti pinigus į jo sutuoktinės, sūnaus arba draugo sąskaitas bankuose. Vėliau pinigai būdavo išgryninami arba panaudojami apmokant naujai įsigytus automobilius JAV pardavėjams.

Nelegaliai veikęs pardavėjas kaltinamas stambiu mastu vertęsis neteisėta ūkine, komercine veikla. Ikiteisminį tyrimą kontroliavo Šiaulių apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras. Prokurorui surašius kaltinamąjį aktą, byla perduota Telšių apylinkės teismo Telšių rūmams. Civilinį ieškinį šioje byloje pareiškė Valstybinė mokesčių inspekcija, ieškinio suma – per 21 tūkst. eurų. 

Už didelio masto vertimąsi ūkine, komercine veikla, neturint tam leidimo, griežčiausiai baudžiama laisvės atėmimu iki ketverių metų.

FNTT nuolat stebi naudotų automobilių prekybos rinką. Tai jau ne pirmasis atvejis, kai į pareigūnų rankas patenka prekybininkai, neturintys šiai veiklai leidimų ar slepiantys mokesčius valstybei. 

Šaltinis: FNTT