Ką daryti, jei gaunant subsidiją darbo užmokesčiui, vėl tenka paskelbti prastovas?

Šalyje vėl įvedus visuotinį karantiną, nemažai bendrovių skelbia prastovas. Pusė išleistų į jas darbuotojų dirba apgyvendinimo ir maitinimo įmonėse.

Ši informacija aktuali darbdaviams, kurie subsidijos darbo užmokesčiui mokėjimo laikotarpiu paskelbia darbuotojams prastovą DK 47 straipsnio 1 dalies 2 punkte nustatytu atveju.  Darbdaviui pateikus prašymą, subsidijos darbo užmokesčiui mokėjimas už darbuotojus, kuriems paskelbtos prastovos, sustabdomas ir pateikus dokumentus, reikalingus prastovų subsidijai, nuo prastovos paskelbimo dienos mokama subsidija darbo užmokesčiui prastovų laikotarpiu.

Kai darbdavys atšaukia paskelbtą pastovą ar sueina jos paskelbimo terminas, subsidijos darbo užmokesčiui prastovų laikotarpiu mokėjimas nutraukiamas ir toliau mokama subsidija darbo užmokesčiui, kuri galioja iki 2020 m. gruodžio 31 d.

Atkreipiame dėmesį, kad terminas, kai subsidijos sustabdymo laikotarpiu darbdaviui mokama prastovų subsidija, yra įskaičiuojamas į bendrą visos subsidijos darbo užmokesčiui mokėjimo laikotarpį.

Šiuo metu per 30 tūkst. darbuotojų prastovas yra paskelbusios 3,85 tūkst. įmonių – 2,5 tūkst. daugiau nei antrojo karantino pradžioje. 1,08 tūkst. iš jų yra apgyvendinimo ir maitinimo, 630 – didmeninės ir mažmeninės prakybos, 280 – meno, pramogų ir poilsio, 220 – apdirbamosios gamybos įmonės.

Šaltinis: Užimtumo tarnyba