Finansų ministrė G. Skaistė: „Lietuva palaiko tarptautinių pelno apmokestinimo principų peržiūrėjimą“

Finansų ministrė Gintarė Skaistė susitiko su Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) generalinio sekretoriaus pavaduotoju Ulrik Knudsen. Susitikimo metu daugiausia dėmesio skirta tarptautinio pelno mokesčio režimo peržiūrėjimo iniciatyvai, Lietuvos reformų darbotvarkei ir EBPO veiklos Baltarusijoje aptarimui.

Susitikimo metu finansų ministrė G. Skaistė pažymėjo, jog Lietuva palaiko siekį peržiūrėti  tarptautinius pelno apmokestinimo principus, konstruktyviai dalyvauja procese ir tikisi, jog šį rudenį pavyks pasiekti detalų susitarimą.

„Tarptautinių pelno apmokestinimo principų peržiūra yra pribrendęs sprendimas, geriau pritaikysiantis mokestinį režimą prie 21 amžiaus realybės. Palaikome tiek minimalaus pelno mokesčio tarifo nustatymą, padėsiantį užkirsti kelią agresyviam mokesčių planavimui, tiek ir siekį teisingiau paskirstyti globalių korporacijų uždirbamo pelno apmokestinimo teises tarp valstybių. Tikimės galutinio sprendimo spalį, po kurio paaiškės tarptautinio pelno mokesčio susitarimo detalės“, – sakė G. Skaistė.

Susitikimo metu taip pat kalbėtasi apie COVID-19 pandemiją ir ekonomikos augimo perspektyvas Lietuvoje bei tarptautiniu mastu. Finansų ministrė EBPO generalinio sekretoriaus pavaduotojui U. Knudsen pristatė prognozuojamą šalies ekonomikos augimą, kuris, tikimasi, šiemet perkops 4 proc. bei toliau augs ir kitais metais.

„Lietuvos ekonomikos augimo tempas didele dalimi priklauso nuo vakcinacijos proceso bei bendros epidemiologinės situacijos ir sugebėjimo didinti ūkio atsparumą ateityje. Šiam tikslui turime išnaudoti tiek nacionalines, tiek ir Europos Komisijos teikiamas finansavimo galimybes, į kurias įeina ir „Naujos kartos Lietuva“ planas. Iš Komisijos Lietuvai numatytų 2,225 mlrd. eurų, skaičiuojama, kiekvienas investuotas euras atneš 1,9 eurų realaus BVP grąžos, kas tiesiogiai prisidės prie ekonomikos augimo ir turės teigiamą ilgalaikį poveikį šalies ūkiui“, – pažymėjo finansų ministrė.

Tuo pačiu ministrė pristatė Vyriausybės programos prioritetus, kurie dera su EBPO rekomendacijomis Lietuvai – Lietuvos transformacija į inovatyvesnę, aukštos pridėtinės vertės ekonomiką, siekiant ilgalaikio tvaraus augimo ir visų socialinių grupių gerovės; stabilios, prognozuojamos, socialiai teisingos ir augimą skatinančios mokesčių sistemos užtikrinimas, siekiant palankių investavimo sąlygų ir mažinant mokesčių vengimą; geresnis viešųjų finansų strateginis planavimas, efektyvesnis viešųjų investicijų panaudojimas ir kita.

Susitikimo metu finansų ministrė G. Skaistė pabrėžė vertinanti EBPO tarybos sprendimą, atsižvelgiant į naujausius įvykius, peržiūrėti organizacijos bendradarbiavimą su Baltarusija.

„Sveikiname pasirinktą EBPO kryptį, kurią reikia tęsti ir toliau. Labai svarbu užtikrinti, kad EBPO programos nebūtų tiesiogiai ar netiesiogiai naudingos Aliaksandro Lukašenkos režimui. Baltarusijos režimas ir institucijos, atsakingos už žmogaus teisių pažeidimus šalyje, neturi gauti jokios naudos iš EBPO programų ir veiklų. Taip pat turime drauge ieškoti galimybių, kaip padėti šalies pilietinei visuomenei“, – sakė G. Skaistė.

Šaltinis; Finansų ministerija