Spręs, ar tėvadienius ir mamadienius suteikti ilgesnį laiką

Seimas pradėjo svarstyti Darbo kodekso pataisas, kuriomis siūloma sudaryti galimybę ilgiau pasinaudoti papildomomis poilsio dienomis du ir daugiau vaikų auginantiems tėvams. Šiuo metu viena papildoma poilsio diena per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas 2 valandomis per savaitę) suteikiama darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki 18 m., arba du vaikus iki 12 m., dvi dienos per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas 4 valandomis per savaitę) suteikiamos darbuotojams, auginantiems tris ir daugiau vaikų iki 12 m., mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį. Teikiamomis Darbo kodekso pataisomis siūloma nustatyti, kad viena arba atitinkamai dvi papildomos poilsio dienos per mėnesį galėtų būti suteikiamos darbuotojams, auginantiems vaikus ne iki 12, o iki 16 metų. Nuostatos dėl papildomų poilsio dienų suteikimo darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką, nesikeistų.

Įstatymo projektą paskatinusios priežastys yra susijusios su poreikiu užtikrinti didesnes galimybes derinti šeiminius poreikius su darbo įsipareigojimais, skatinti tėvus kokybiškai rūpintis savo vaikais ir skirti jiems kuo didesnį ir kokybiškesnį dėmesį.

Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Socialinių reikalų ir darbo komitete. Seimas taip pat nusprendę dėl šio projekto prašyti Vyriausybės ir Trišalės tarybos išvadų. Prie šio klausimo Seimas planuoja grįžti lapkričio 16 d.

Šaltinis: Seimas