MONEYVAL ataskaita: dėmesys griežtesniam virtualiųjų valiutų rinkos reguliavimui

Paskelbta Europos Tarybos Ekspertų komiteto dėl priemonių, nukreiptų kovai su pinigų plovimu bei teroristų finansavimu (MONEYVAL), ataskaita už 2021 metus. Pabrėžiama, kad šalys narės ir jų atsakingosios institucijos kovoje su pinigų plovimu ir teroristų finansavimu turi sustiprinti bendradarbiavimą ir koordinuoti veiksmus. Pirmiausia tai nukreipta į griežtesnį virtualiųjų valiutų sektoriaus reguliavimą bei specializuotų profesijų, tokių kaip teisininkai ar finansininkai ir panašių, atstovų, galinčių turėti sąsajų su galimais pinigų plovimo organizatoriais, griežtesnį reguliavimą bei priežiūrą.

Paskelbtoje metinėje 2021 m. ataskaitoje aptariami kovai su pinigų plovimu sustiprinti reikalingi veiksmai bei 34 stebėtų narių (2022 m. kovo 16 d. pašalinus Rusijos Federaciją iš Europos Tarybos, MONEYVAL vertinamos 33 valstybės narės) atitikties pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos tarptautiniams standartams vertinimas, atliktas iki 2021 m. gruodžio 31 dienos. Tarp stebėtų šalių yra ir Lietuva.

Konstatuojama, kad vertinant bendrą visų valstybių narių pažangą kovoje su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu, fiksuojamas vidutinis efektyvumo lygis. 18 iš 22 jurisdikcijų, tarp jų ir Lietuvai, taikoma sustiprinta procedūra, pagal kurią šalys atsiskaito dažniau nei įprasto proceso tvarka. Penktąjį tarpusavio vertinimų turą planuojama užbaigti 2024 metais.

Praėjusių metų pabaigoje Lietuva reikšmingai pagerino atitiktį Finansinių veiksmų darbo grupės kovai su pinigų plovimu ir teroristų finansavimu (FATF) standartams. Atsižvelgdamas į tai, MONEYVAL pagerino Lietuvos reitingą, kuris parodo, kaip įgyvendinamos FATF rekomendacijos dėl finansų rinkos dalyvių veiklos reguliavimo ir priežiūros.

Nors Lietuva per dvejus metus nuo vertinimo ataskaitos paskelbimo padarė pagirtiną pažangą, pašalindama nemažą dalį techninės atitikties trūkumų, tačiau dar reikia įdėti nemažai pastangų, siekiant visiškai atitikti keliamus lūkesčius.

Lietuva šiais metais ir vėl pateiks MONEYVAL ataskaitą apie tolesnę pažangą stiprinant AML/CFT priemonių įgyvendinimą.

Stiprindama pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevenciją, Lietuva ir toliau įgyvendins MONEYVAL rekomendacijas ir priemones šiai rizikai valdyti.

MONEYVAL taip pat pabrėžia, kad besiplečiantis virtualiųjų valiutų sektorius ir vis augantis kriptovaliutų naudojimas tampa dideliu iššūkiu kovojant su pinigų plovimu. Konstatuojama, kad tradicinių bankų ir finansų įstaigų naudojamų kontrolės mechanizmų jau nebepakanka, finansiniai produktai yra prieinami internetu iš bet kurios vietos pasaulyje.

Lietuva, siekdama mažinti rizikas, susijusias su minėtu sektoriumi, parengė Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pakeitimus, kuriais siekiama stiprinti pinigų plovimo rizikų kriptovaliutų sektoriuje valdymą, didinti jo skaidrumą ir griežčiau reglamentuoti paslaugų teikėjų veiklos sąlygas.

Šaltinis: FNTT