Skolų mokėjimo planas. Kodėl jis gali padėti skolininkui?

Susidūrėte su finansiniais sunkumais ir galiausiai susidarė įsiskolinimai? Išspręsti finansines problemas gali būti sudėtinga, o kartais prislėgus rūpesčiams atrodo neįmanoma sugrįžti į normalų gyvenimą. Svarbiausia – nevengti mokėti skolų. Net jei neturite reikiamos sumos, jokiu būdu neignoruokite susidariusio įsiskolinimo. Ekskpertai pataria susidaryti mokėjimo planą ir kruopščiai jo laikytis. Tai vienas iš būdų, kuris padės kuo greičiau atsikratyti susidariusių finansinių sunkumų.

Išlaidas būtina planuoti

Skolų išieškojimas nebus tokia sudėtinga procedūra jeigu noriai bendrausite su specialistais ar antstoliais. Net jei negalite grąžinti visos susidariusios sumos iškart – bendradarbiaukite su specialistais. Bet kuriuo atveju, net ir sudėtingiausiu, sprendimas visada gali būti surastas. Pasiūlykite skolą padengti dalimis, susėskite parengti skolos mokėjimo planą. Tai itin veiksmingas būdas sumažinti susidariusius įsiskolinimus ir nuosekliai vienodais laiko tarpais įnešti mokėjimus. Skolų išieškojimas tokiu atveju taps sklandesnis, o jūs ir debitorius išvengsite ilgo ir brangaus teismų proceso.

Mokėjimo planą sudaryti jums padėti gali ir skolų išieškojimo specialistai. Geriausia bent jau pasikonsultuoti su finansininkais, kurie patars, kokią sumą galite skirti skolai padengti kiekvieną mėnesį. O galbūt įmokas galite sumokėti ir dažniau? Bet kokiu atveju – savo darbą išmanantys specialistai padės sudaryti jūsų finansinę situaciją labiausiai atitinkantį skolos mokėjimo planą.

Kaip valdyti finansus?

Tai, kad susidarė įsiskolinimai įrodo, kad stokojama žinių apie savo asmeninių finansų valdymą. Todėl norint sumažinti išaugusias skolas ir daugiau nestokoti pinigų, būtina atkreipti dėmesį į keletą naudingų patarimų. Išmokus valdyti turimus pinigus ir jų paskirstymą – sumažės finansinių rūpesčių. Svarbiausios taisyklės, kurias būtina žinoti, yra:

  • Peržiūrėkite savo išlaidas. Juk svarbiausia, kad išleistumėte ne daugiau, nei gaunate. Pravartu sudaryti namų ūkio išlaidas, atsisakyti nebūtinų prekių ir paslaugų.
  • Gavę atlygį pirmiausia atidėkite pinigus, kurių reikės sąskaitoms apmokėti. Tai gali būti mokesčiai, automobilio draudimas, paskolos įnašai ir panašiai.
  • Prieš pirkdami bet kokią prekę – galvokite. Jei daiktas nėra būtinas, galbūt, geriau sutaupyti?
  • Pasirašydami su finansais susijusias sutartis būtinai perskaitykite visas sutarties sąlygas, net ir smulkiu šriftu išdėstytas sąlygas.
  • Jei nutiko bėda ir negalite laiku sumokėti sąskaitų – nedelsiant apie tai praneškite tiems, kuriems būsite skolingi. Tai gali padėti susitarti dėl mokėjimo atidėjimo ir panašiai.
  • Jei dėl skolų su jumis susisiekė skolų išieškojimo įmonė – bendradarbiaukite. Tai padės sumažinti galimas išlaidas ir žalą.
  • Žymėkite visas išlaidas vienoje vietoje. Tai padės įvertinti, kur dar galima sutaupyti.
  • Laikykitės sudaryto mokėjimo plano, o pastebėjus, kad negalite įvykdyti įsipareigojimų – kreipkitės į skolų išieškojimo specialistus.
  • Neignoruokite finansinių problemų, įspėjimų ir įvairių kitų teisinių raštų. Kuo ilgiau gyvensite neigime – tuo daugiau problemų turėsite vėliau. Ir atvirkščiai – greitai reaguojant į nenumatytas finansines bėdas išvengsite sudėtingų ginčų ir, galbūt, teismų.

Tad, laikantis nustatyto skolų mokėjimo plano ir  vadovaujantis asmeninių finansų valdymo patarimais jums gali pavykti ne tik išmokėti susidariusius įsiskolinimus, bet vėliau ir pagerinti savo materialinę padėtį.

Woman checking shipping letter