Espresso kava: kokias pupeles rinktis?

Espresso kava – jūsų mėgstamiausia? Kasdien mėgaujatės šiuo gėrimu namuose? Tuomet nepraeikite pro šį straipsnį. Norime jums atskleisti baristų paslaptis, papasakoti, kokias rinktis pupeles šio gėrimo gamybai.

Espresso pagrindas – tinkama kava

Geriausias bet kokios kavos gėrimas prasideda nuo šviežių ir kokybiškų pupelių. Svarbu išmanyti ir pačios gamybos procesus, tačiau jei neturėsite tinkamų pupelių, net ir labiausiai ištobulinta technika pagamintas kavos puodelis neatneš tiek džiaugsmo. Garsiausi kavaviriai vieningi: tinkamos pupelės – raktas į tobulo espresso paslaptį.

Pupelių rūšis ir gimtinė: iš kur ir kokią kavą rinktis?

Pasaulyje egzistuoja daugybė kavos rūšių ir porūšių. Visos jos turi savitą skonį ir aromatą. Espresso kavai gaminti dažniausiai naudojamos arabikos, robustos arba šių pupelių mišinys. Tiek arabikos, tiek robustos kavamedžiai, augdami skirtinguose regionuose, skirtinguose dirvožemiuose ir veikiami skirtingų klimato sąlygų subrandina skirtingų skonių kavos pupeles. Net ir tame pačiame regione, tačiau skirtinguose ūkiuose užaugintos kavos pupelės gali skirtis. Tad vieno regiono ar vieno ūkio, kuriame užauginamos espresso kavai tinkamiausios pupelės paprasčiausiai nėra.

Rūšinės ar klasikinės kavos pupelės?

Kartais klaidingai manoma, kad espresso kavai gaminti tinkamos tik rūšinės kavos pupelės – norime paneigti šį mitą. Espresso galima pagaminti iš visų kavos pupelių. Rūšinės pupelės – tai pupelės, kurios profesionalių kavos ragautojų (Q-graders) iš Rūšinės kavos asociacijos (Specialty Coffee Association, SCA) yra atrinktos ir pripažintos rūšinėmis. Jos pasižymi aukštesne kokybe, geresnėmis skonio ir aromato savybėmis. Visgi, tiek iš rūšinių, tiek iš klasikinių kavos pupelių galima pagaminti išties nepriekaištingą espresso kavą.

Pupelių apdirbimo būdas: kokį pasirinkti?

Pasaulyje egzistuoja ne vienas kavos pupelių apdirbimo būdas: sausasis, drėgnasis, honey, anaerobinis ir kiti, kiek rečiau taikomi būdai. Skirtingi metodai neša skirtingus rezultatus: sausuoju būdu apdirbtos pupelės saldesnės su tropinių vaisių ar šokolado natomis; drėgnuoju metodu apdirbtos pupelės įgyja gėlių, arbatos ar citrusinių vaisių natų; honey būdu apdorota kava, priklausomai nuo palikto minkštimo kiekio, gali turėti vaisių, karamelės ar riešutų skonio natų; anaerobiniu metodu apdorotos pupelės verčia aikčioti visus, mat jos gali turėti pačių įvairiausių natų: nuo baltosios arbatos iki persikų ar razinų! Espresso kavai gaminti tinkamos visais metodais apdirbtos pupelės, tad kaskart galite mėgautis tobula kava su skirtingomis natomis!

Kokio skrudinimo pupelės tinkamiausios espresso kavai?

Skrudinimas – labai svarbus procesas, nulemiantis galutinį kavos skonį. Šviesiau skrudintos pupelės turės stipresnį pirminį, iš gamtos atsineštą skonį, tamsiai skrudintos – malonų, juodo šokolado kartumą. Kaip jau supratote, espresso kavai gaminti labiausiai tinkamas tamsus skrudinimas. Visgi, svarbus ne tik skrudinimo būdas, bet ir jo šviežumas! Ar žinojote, kad kava laikoma šviežia apie 4-6 savaites nuo jos skrudinimo datos? Tad norėdami pasigaminti išties kokybišką espresso kavos puodelį, pirmiausia, įsitikinkite, kad kava yra šviežiai skrudinta. Praėjus minėtam terminui ji vis dar tinkama vartoti, tačiau pradeda prarasti savo aromatines ir skonio savybes.

Kavos rupumas: tai smulkiai, ar stambiai malta kava?

Priešpaskutinis žingsnis – kavos malimas. Espresso kavai baristos rekomenduoja rinktis smulkaus malimo kavą (fine espresso grind). Tokia dažniausiai yra malta kava, randama bet kokiuose prekybos centruose. Smulkiai malta kava savo dydžiu primena smulkintą druską. Jei pupelės bus sumaltos per stambiai, espresso kavoje jausite rūgštumą. Tobulam puodeliui rekomenduojame rinktis tik šviežiai maltą kavą: praėjus vos 15 minučių po malimo pradeda mažėti skonio ir kvapo savybės!

Tikimės, kad dabar galėsite lengviau išsirinkti norimą kavą tobulam espresso puodeliui net neišėję iš namų!

espresso kava