EK ir Euro grupei pateiktas Lietuvos biudžeto projektas

Finansų ministerija pateikė Europos Komisijai ir Euro grupei 2017 m. biudžeto projektą. Tokia pareiga Lietuvai atsirado tapus euro zonos nare.

„Teikiame biudžetą, kuris parengtas atsižvelgiant į objektyvias ekonomikos sąlygas ir laikantis fiskalinės drausmės. Vienas svarbiausių dalykų – prašome Europos Komisijos įvertinti socialinį modelį ir pritaikyti jam Stabilumo ir augimo pakte numatytas išimtis“, ‒ sakė finansų ministrė Rasa Budbergytė.

Europos Komisijai Lietuva pateikė išsamią informaciją apie socialinį modelį (socialinės ir darbo rinkos srities struktūrinę reformą) ir pagal procedūrą paprašė įvertinti jos atitikimą Stabilumo ir augimo paktui. Šis dokumentas numato galimybę ES šalims, įgyvendinančioms svarbias struktūrines reformas, neįtraukti jų išlaidų vertinant viešųjų finansų balansą.

Numatoma, kad  minėta struktūrinė reforma, kartu su didinamų neapmokestinamųjų pajamų dydžiu, svariai prisidės prie ekonomikos augimo galimybių didinimo ir socialinės nelygybės mažinimo, taip įgyvendinant Europos Tarybos rekomendacijas dėl visapusiškos pensijų reformos pertvarkos ir darbo rinkos reformos, sudarant geresnes sąlygas įsidarbinti.

Biudžeto projekte pateikiamos ir ekonomikos raidos perspektyvos vidutiniu laikotarpiu, numatomi išlaidų pokyčiai 2017 m. Be to, Finansų ministerija pateikė išsamią informaciją apie numatomas geresnio mokesčių administravimo priemones.

Europos Sąjungos institucijoms pateiktas Lietuvos biudžeto projektas parengtas pagal 2017 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo, „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto projektus, kuriems Vyriausybė pritarė praėjusią savaitę. Tiesa, dėl Seimo rinkimų biudžeto projektas teikiamas atsižvelgiant į įsipareigojimus, prisiimtus iki šių metų spalio 17 d. Po naujos Vyriausybės suformavimo Europos Komisijai ir Euro grupei Lietuvos biudžeto projektas bus siunčiamas dar kartą, įtraukus sprendimus, kuriuos priims jau naujoji Vyriausybė.

Šaltinis: Finansų ministerija