Seimas svarstys Laisvųjų ekonominių zonų pagrindų įstatymo pakeitimus

Seimas pradėjo svarstyti Ekonomikos komiteto pirmininko Virginijaus Sinkevičiaus pristatytas Laisvųjų ekonominių zonų pagrindų įstatymo ir lydimųjų teisės aktų pataisas (projektas Nr. XIIIP-449), kuriomis siekiama pagerinti investicinę aplinką Lietuvoje ir didinti investicinį konkurencingumą regione.

Teikiamais projektais siūloma numatyti, kad zonos teritorijoje esantys žemės sklypai be aukciono išnuomojami zonos valdymo bendrovei 99 metams.

Pasibaigus nustatytam zonos veiklos terminui, siūloma numatyti galimybę zonos įmonei tiesiogiai iš valstybės ar savivaldybės be aukciono išsinuomoti žemės sklypą, kurį ji iki zonos veiklos termino pabaigos nuomojosi iš valstybės ar savivaldybės arba subnuomojosi iš zonos valdymo bendrovės.

Pakeitimais taip pat numatoma įtvirtinti, kad vaistinių preparatų, kurių sudėtyje yra narkotinių ir (ar) psichotropinių medžiagų, įrašytų į sveikatos apsaugos ministro tvirtinamus kontroliuojamų narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašus, gamyba, pardavimas ir laikymas nebūtų draudžiama veikla LEZ. Tai prisidėtų prie biotechnologijų ir inovatyvios pramonės skatinimo.

Pagal naujas nuostatas siūloma nustatyti, kad zonos įmonėms 0 proc. pelno mokesčio tarifas būtų taikomas pirmuosius 10 metų, o 50 proc. sumažintas pelno mokesčio tarifas – likusius 6 metus. Ši lengvata galėtų būti taikoma tik tuo atveju, kai ne mažiau kaip 75 proc. atitinkamo mokestinio laikotarpio zonos įmonės pajamų sudaro pajamos iš zonoje vykdomos veiklos ir kai zonos įmonę pasiekė ne mažesnė kaip vieno milijono eurų suma kapitalo investicijų.

Šaltinis: LR Seimas