Seimas pradėjo svarstyti Pensijų kaupimo įstatymo pakeitimus

Seime pristatytas Pensijų kaupimo įstatymo pakeitimo įstatymo projektas, kuriuo numatoma tobulinti pensijų kaupimo sistemą, atpiginti ją pensijų kaupimo dalyviui, nustatyti palankesnes pensijų kaupimo bendrovės keitimo sąlygas, įteisinti atlyginimą „Sodrai“ už kaupiamųjų įmokų administravimą. Numatoma atsisakyti apribojimo keisti pensijų kaupimo bendrovę asmenims, kuriems nuo pirmosios pensijų kaupimo sutarties sudarymo praėjo mažiau negu 3 m. – šie asmenys pensijų kaupimo bendrovę galėtų keisti, jei jų vardu į pensijų fondą yra pervesta bent viena kaupiamoji įmoka. Asmenims keičiant pensijų kaupimo bendrovę, galėtų būti taikomi atskaitymai, tačiau jie negalėtų viršyti 4 proc. asmens vardu pervedamų lėšų. Kitiems pensijų kaupimo dalyviams keičiant pensijų kaupimo bendrovę pirmą kartą per kalendorinius metus, išlaidoms su pensijų kaupimo bendrovės keitimu galėtų būti atskaitoma ne daugiau kaip 0,1 proc. asmens vardu pervedamų lėšų.

Siūloma palaipsniui atsisakyti atskaitymo nuo dalyvio vardu pervedamos įmokos ir mažinti atskaitymą nuo dalyvių sukaupto turto. Konservatyvaus investavimo pensijų fonduose ketinama įtvirtinti, kad maksimalūs atskaitymai nuo turto galėtų sudaryti ne daugiau kaip 0,7 proc. asmens sąskaitoje apskaičiuotų lėšų metinės vertės; maksimalūs atskaitymai nuo dalyvio vardu įmokėtos įmokos 2013 m. sudarytų ne daugiau kaip 2 proc. ir kasmet būtų mažinami po 0,5 proc., kol pasieks 0. Nekonservatyvaus investavimo pensijų fonduose siūloma nustatyti, kad maksimalūs atskaitymai nuo turto galėtų sudaryti ne daugiau kaip 1 proc. asmens sąskaitoje apskaičiuotų lėšų metinės vertės; maksimalūs atskaitymai nuo dalyvio vardu įmokėtos įmokos 2013 m. sudarytų ne daugiau kaip 2 proc. ir kasmet būtų mažinami po 0,5 proc., kol pasiektų 0.

Pritaikius naują atskaitymų modelį, pensijų kaupimo bendrovių gaunamų pajamų dydis būtų labiau susietas su pensijų lėšų valdymo efektyvumu, leidžiami atskaitymai nuo valdomo turto būtų glaudžiai susiję su valdytojų pasiektais rezultatais.

Dabar pensijų kaupimo dalyvis turi teisę kartą per kalendorinius metus pereiti į kitos pensijų kaupimo bendrovės valdomą pensijų fondą. Iš jo pensijų turto padengiamos pensijų kaupimo bendrovės, iš kurios valdomo pensijų fondo pereinama, išlaidos, kurios negali viršyti 0,2 proc. pensijų kaupimo dalyvio vardu pervedamų piniginių lėšų. Pereiti į kitos pensijų kaupimo bendrovės valdomą pensijų fondą gali tik tie dalyviai, nuo kurių pirmosios pensijų kaupimo sutarties įsigaliojimo praėjo daugiau nei 3 m. Atskaitymai iš pensijų turto pagal kiekvieną pensijų kaupimo sutartį su pensijų kaupimo bendrove per metus gali sudaryti ne daugiau kaip 1 proc. nuo dalyvio pensijų sąskaitoje apskaičiuotų lėšų vidutinės metinės vertės ir ne daugiau kaip 10 proc. dalyvio vardu įmokėtų įmokų. Preliminari svarstymo Seimo posėdyje data – gegužės 24 d.

Šaltinis: Seimas