Statyboms – mažiau kliūčių ir daugiau tvarkos


Statyboms – mažiau kliūčių ir daugiau tvarkos

Vyriausybė spalio 25 d. posėdyje pritarė Statybos įstatymo pataisų projektui ir teiks jį Seimui. Dabartinis įstatymas nustato visos statybos, kaip nedalomo proceso, valstybinę priežiūrą, tačiau jos nedetalizuoja – nenusako šio proceso grandžių priežiūros. Todėl siūloma numatyti statinio projektavimo sąlygų rengimo, jų sąvado ir kitų privalomų dokumentų išdavimo, taip pat projekto ekspertizės ir patikrinimo savivaldybės nuolatinėje statybos komisijoje, statybos leidimo išdavimo procedūrų valstybinę priežiūrą. Tai leistų griežčiau ir reikliau prižiūrėti šias statybos proceso grandis, pagerinti projektų ir statybų kokybę. Jeigu bus išplėstas ekspertizės rangovų spektras, kaip siūloma, sumažės korupcijos galimybės projektų ar statinių ekspertizės srityje.
Dabar galiojantį 10 kalendorinių dienų terminą projektavimo sąlygoms išduoti ypatingų statinių atveju siūloma pailginti, remiantis patirtimi, iki 10 darbo dienų. Atitinkamai pailgėtų ir laikas projektavimo sąlygų sąvadui išduoti. Už šių sąlygų neišdavimą laiku reikia numatyti atsakomybę. Kad jos būtų parengtos per nustatytą laiką ir atitiktų teisės aktų reikalavimus, turi atsakyti sąlygas parengę inžinerinių tinklų bei susisiekimo komunikacijų savininkai (naudotojai) ir institucijos, taip pat savivaldybės administracijos direktorius.
Siekiant sustiprinti statinių naudojimo priežiūrą, siūloma įpareigoti jų savininkus, išskyrus butų ar kitų gyvenamųjų patalpų savininkus, leisti statinių naudojimo priežiūrą atliekantiems pareigūnams patekti į naudojamą statinį, kad galėtų jį apžiūrėti, ir pateikti su statinio naudojimu bei jo technine priežiūra susijusius dokumentus. Geriau prižiūrint, kaip naudojami statiniai, sumažėtų jų avarijų galimybės. Priėmus siūlymą atsisakyti privalomo statybos taisyklių registravimo biurokratinių procedūrų, pagerės sąlygos ir verslui.

Šaltinis: LR Vyriausybė